Waarop letten bij recreatiewoning verzekeren?
Koop je een recreatiewoning? Dan moet je die ook verzekeren met een opstalverzekering. Daarnaast wil je de spullen in de woning natuurlijk goed verzekeren tegen bijvoorbeeld inbraak, brand- of waterschade. Hiervoor sluit je een inboedelverzekering af. Maar bij het verzekeren van een recreatiewoning zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Met onze gouden tips heb je overal aan gedacht!
1. Gewone inboedel- en opstalverzekering voor recreatiewoning
Verblijf je alleen zelf in de recreatiewoning en laat je er hooguit een paar keer vrienden of familieleden in verblijven? Dan kun je voor jouw vakantiehuis vaak een gewone inboedel- en opstalverzekering afsluiten. Geef wel aan de verzekeraar door dat je de woning als recreatiewoning gebruikt. Bij sommige verzekeraars moet je in dat geval een speciale recreatiewoningverzekering afsluiten.
Voor de verzekeraar kleven er namelijk risico’s aan het verzekeren van een recreatiewoning. Anders dan een gewone koopwoning staat een recreatiewoning een groot deel van het jaar leeg. Er is dus minder toezicht. Sommige mensen verhuren hun recreatiewoning. Ook dat brengt voor de verzekeraar risico’s met zich mee. Daarom stellen sommige verzekeraars aanvullende voorwaarden als je een recreatiewoning verzekert.
Let op! Voor een recreatiewoning gelden andere regels dan voor een reguliere koopwoning. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit voor een vakantiewoning. Lees hier meer over een recreatiewoning financieren.
2. Verzekering recreatiewoning en leegstand
Waarschijnlijk ben je niet het hele jaar in je recreatiewoning. Als je bijna elk weekend in de woning bent, is er niet zoveel aan de hand. Ben je er echter een paar maanden achter elkaar niet? Geef dit dan door aan de verzekeraar. Tijdens periodes van langdurige leegstand geldt vaak een beperkte dekking. Zo ben je bij leegstand niet verzekerd voor inbraak of glasschade. Controleer dit altijd goed in de voorwaarden van je inboedel- of opstalverzekering en verwijder kostbare spullen uit de recreatiewoning als je er langere tijd niet aanwezig bent.
3. Vakantiehuis of chalet verhuren en de verzekering
Misschien wil je je recreatiewoning af en toe verhuren. Let dan even goed op: bij de meeste verzekeraars is dit niet altijd even gemakkelijk. Sommige verzekeraars stellen eisen aan hoe lang per keer en hoe vaak je je recreatiewoning mag verhuren. Daarnaast vergoedt de verzekeraar vaak niet alle schades die tijdens de verhuurperiode ontstaan. Zo vergoedt je verzekering tijdens verhuur diefstal en vandalisme misschien alleen als er sporen zijn van braak.
Bij sommige inboedel- en opstalverzekeringen kun je een extra aanvulling voor verhuur afsluiten. Maar ook dan mag je de recreatiewoning meestal niet het hele jaar door verhuren. Wil je je vakantiehuis of chalet zonder beperkingen verhuren? Dan moet je meestal een zakelijke inboedel- en opstalverzekering afsluiten.