Contact

Nederlands spaargeld in buitenland verdubbeld

Steeds meer Nederlanders sparen over de grens. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). Eind juni hadden Nederlandse huishoudens voor een bedrag van € 15 miljard aan spaartegoeden bij banken in andere landen van de eurozone ondergebracht. Daarmee is het Nederlandse spaartegoed in het buitenland in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. Sieto de Vries, spaarexpert bij Geld.nl legt uit waarom sparen in het buitenland zo populair is.

Hogere spaarrentes in het buitenland

De Nederlandsche Bank ziet een verdubbeling van het Nederlandse spaartegoed bij banken in de eurozone. In 2022 bedroeg dit nog zo’n € 7,3 miljard. De Vries legt uit waarom sparen bij buitenlandse banken zo in trek is. “De spaarrentes die banken in andere landen binnen Europa bieden, schommelen al een tijd rond de 3,70% en eerder zelfs 4,00%. Terwijl de spaarrentes van de drie Nederlandse grootbanken al meer dan een jaar stilstaan op 1,50% tot 1,70%. Dat is een aanzienlijk verschil. Ondertussen maken wij als vergelijkingssite en spaarplatform Raisin het openen van een online spaarrekening bij een bank buiten Nederland steeds makkelijker en dus laagdrempeliger.” Wat volgens De Vries het sparen over de grens ook aanwakkert, is de zekerheid die spaarders hebben over de veiligheid van hun geld in het buitenland. “Steeds meer consumenten weten inmiddels dat sparen bij een bank in de eurozone even veilig is als sparen bij je Nederlandse huisbank. Al deze banken vallen namelijk onder een Europees Depositogarantiestelsel. Daarmee is je spaargeld tot € 100.000 per persoon, per bank beschermd.”

Populaire spaarlanden

Volgens De Nederlandsche Bank is met name Italië de laatste jaren opgeklommen als spaarbestemming. Bij banken in dit land hebben Nederlandse huishoudens inmiddels € 2,6 miljard ondergebracht, net zoveel als in het van oudsher populaire Duitsland. De Vries ziet nog twee landen waar veel Nederlands spaargeld naartoe stroomt: Ierland en Spanje. “In onze vergelijking voeren banken uit Ierland en Spanje al een tijdlang de ranglijst aan qua hoogste spaarrentes. Bij het Ierse Trade Republic ontvang je op dit moment 3,75% spaarrente, op de voet gevolgd door OpenBank met 3,65% rente.”

Op zoek naar de hoogste spaarrente? Vergelijk de spaarrentes!Op Geld.nl vergelijk je het meest uitgebreide aanbod betrouwbare spaarbanken in binnen- én buitenland. Vergelijk en vind direct de spaarbank die de hoogste rente geeft voor je spaargeld! Spaarrente vergelijken
Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!