Kun je je auto verzekeren als je op de zwarte lijst staat?
Als je een betalingsachterstand hebt gehad bij een verzekering, fraude hebt gepleegd of bijvoorbeeld een strafblad hebt, merk je waarschijnlijk dat het lastiger is om een autoverzekering af te sluiten. Veel autoverzekeraars wijzen je aanvraag dan af. Je staat namelijk op een zogenoemde ‘zwarte lijst voor de autoverzekering’. De zwarte lijst wordt bijgehouden door Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem). Als je op deze zwarte lijst staat is een autoverzekering afsluiten dus lastig, maar niet onmogelijk. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.
Hoe kom je op de zwarte lijst voor een verzekering?
De Stichting CIS houdt dus een zwarte lijst bij van mensen die zijn afgewezen voor een verzekering of die de verzekeraar uit de verzekering heeft gezet. Zo’n afwijzing of opzegging kan verschillende redenen hebben, zoals:
- Je hebt in een korte periode meerdere schades gereden en een negatief aantal schadevrije jaren .
- Je hebt een betalingsachterstand bij je autoverzekering doordat je de premie een tijd niet hebt betaald.
- Je hebt fraude gepleegd bij een schadeclaim of door te liegen bij je autoverzekering aanvraag.
- Je hebt een ontzegging van de rijbevoegdheid gehad.
- Je hebt een schade veroorzaakt met een onverzekerde auto.
In deze gevallen doen verzekeraars een melding en plaatsen je op de zwarte lijst. Andere autoverzekeraars kunnen die lijst ook raadplegen. Dat doen ze altijd als je een autoverzekering aanvraagt. Als je op de zwarte lijst staat, kan dat reden zijn om je te weigeren als klant.
Sta ik op de zwarte lijst voor verzekeringen?
Wil je weten of je op de zwarte lijst staat? Dan kun je een inzageverzoek doen bij CIS. Je krijgt dan te zien of en hoe je geregistreerd staat. Ben je na het raadplegen van de zwarte lijst van mening dat de gegevens niet kloppen? Dan kun je een correctieverzoek indienen. CIS pakt dit dan op met de verzekeraar. De verzekeraar die je op de zwarte lijst heeft gezet, is verantwoordelijk voor het eventueel aanpassen of verwijderen van je registratie op de zwarte lijst.
Wees eerlijk als je op zwarte lijst staat
Als je een autoverzekering aanvraagt, stelt de verzekeraar je een aantal vragen over bijvoorbeeld de schades die je in het verleden hebt gereden, of je met een opzegging of weigering van een andere verzekeraar te maken hebt gehad en of je een strafblad hebt. Geef altijd eerlijk antwoord op die vragen, want de autoverzekeraar controleert dit aan de hand van de zwarte lijst. Als je liegt, kan dit juist een extra reden zijn om je te weigeren. Ben je eerlijk, dan zijn verzekeraars soms coulant. Je moet dan vanwege je vermelding op de zwarte lijst vaak wel een hogere premie betalen voor je autoverzekering.
Autoverzekering voor mensen op zwarte lijst
Toch wijzen de meeste autoverzekeraars je af als je op de zwarte lijst staat. Er is dan nog maar één optie: een autoverzekering bij De Vereende. Deze verzekeraar is er speciaal voor mensen die op een zwarte lijst staan. Je betaalt hier een extra hoge premie die je een paar maanden vooruit moet betalen. Maar geen autoverzekering afsluiten is altijd nóg duurder, omdat je hier meerdere boetes voor krijgt en eventuele schades zelf moet betalen.
Hoelang sta je op de zwarte lijst autoverzekering?
Een lichtpuntje is dat je niet voor eeuwig op de zwarte lijst voor de autoverzekering blijft staan. Na een paar jaar wordt je registratie weggehaald en kun je weer een gewone autoverzekering afsluiten. Hoelang je op de zwarte lijst staat, hangt af van de reden waarom je geregistreerd bent.
Type melding op zwarte lijst | Vervalt na |
Schadeclaims | 5 jaar |
Onverzekerd rijden | 5 jaar |
Ontzegging van de rijbevoegdheid | 5 jaar |
Opzegging door verzekeraar, omdat je je niet aan de regels van de verzekering hield | 5 jaar |
Wanbetaling | 3 jaar |
Verzekeringsfraude | 8 jaar |