Ga je naar het buitenland om vakantie te vieren, te werken of te studeren? Dan hoef je je geen zorgen te maken over medische kosten in noodgevallen. De basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland, tot aan in Nederland gebruikelijke tarieven. Moet je meer betalen dan het Nederlandse tarief? Dan moet je zelf het verschil bijbetalen. Je kunt hiervoor ook een aanvullende verzekering afsluiten.
Vergoeding spoedeisende hulp in het buitenland vanuit de basisverzekering
Verblijf je tijdelijk in het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, werk, studie of stage? Dan kan het gebeuren dat je door een ongeval of acute ziekte, spoedeisende hulp in het buitenland nodig hebt. Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering voor spoedeisende hulp in het buitenland. Er gelden wel voorwaarden:
- Je verblijft maximaal 12 maanden aaneengesloten in het buitenland.
- Er is vóór je vertrek naar het buitenland geen negatief reisadvies afgegeven voor het land waar je naartoe reist.
- Je krijgt geen (volledige) vergoeding voor medische kosten in het buitenland die voortvloeien uit risicovolle activiteiten.
- Je basisverzekering vergoedt de kosten voor spoedeisende medische hulp in het buitenland tot marktconform tarief. Dit betekent dat de kosten vergoed worden tot het bedrag dat Nederlandse artsen gewoonlijk rekenen voor dezelfde behandelingen. Moet je meer betalen dan dit bedrag, dan betaal je zelf het verschil.
Goed om te weten! Als je afreist naar een land binnen Europa, Zwitserland of Australië, neem dan de Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Hiermee kun je bij zorgverleners in het buitenland aantonen dat je in Nederland verzekerd bent.
Let op! Als je tijdens je reis ziek wordt en hierdoor terug naar huis moet komen, moet je zelf betalen om weer terug naar Nederland te reizen (repatriëring). Je kunt hiervoor eventueel een vergoeding vanuit je reisverzekering krijgen, maar de kosten worden niet door de basisverzekering gedekt. Lees hier meer over je zorgverzekering in het buitenland.
Vergoeding spoedeisende hulp in het buitenland vanuit de aanvullende verzekering
Als je voor spoedeisende zorg bijvoorbeeld naar een dure privékliniek wordt gebracht of in landen met hogere zorgkosten dan in Nederland, pakt de rekening vaak hoger uit dan wat in Nederland gebruikelijk is. Als je ook wilt dat hogere zorgkosten in het buitenland verzekerd zijn, kun je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Er zijn diverse zorgverzekeraars die aanvullende dekkingen voor medische hulp in het buitenland aanbieden. Zo kun je kiezen uit een aanvullende verzekering met een dekking voor medische hulp binnen Europa, of juist voor een werelddekking waarmee je ook buiten Europa goed verzekerd bent tegen hoge medische kosten.
Goed om te weten: ook vanuit de aanvullende verzekering krijg je alleen een vergoeding voor medische hulp als je niet langer dan 12 maanden aaneengesloten in het buitenland verblijft. Ook krijg je vanuit je aanvullende verzekering geen vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland als er een negatief reisadvies is afgegeven voor het land waar je verblijft.
Let op! Bij sommige zorgverzekeraars geldt een maximum vergoeding voor bepaalde medische hulp in het buitenland. Voor tandzorg geldt soms een maximale vergoeding. Als deze vergoeding op is, kun je soms nog een vergoeding krijgen vanuit je tandartsverzekering. Lees de voorwaarden van je verzekeraar goed na, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan of je een extra dekking wilt voor medische hulp in het buitenland. Je kunt kiezen uit een Europadekking of een werelddekking, afhankelijk van naar welk land je afreist. Je ziet dan direct welke aanvullende verzekeringen op jouw wensen aansluiten én hoe hoog je premie wordt. Zo vind je vandaag nog een aanvullende zorgverzekering die een vergoeding voor medische hulp in het buitenland geeft.
Vergoeding spoedeisende hulp in het buitenland en eigen bijdrage
Voor spoedeisende hulp in het buitenland betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.
Vergoeding spoedeisende hulp in het buitenland en eigen risico
Je betaalt een eigen risico voor spoedeisende hulp in het buitenland waarvoor je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt. Maak je medische kosten in het buitenland die (deels) vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering? Dan betaal je voor dat deel geen eigen risico.
Heb ik toestemming nodig voor spoedeisende hulp in het buitenland?
Als je medische hulp nodig hebt in het buitenland, heb je geen verwijzing van een Nederlandse (huis)arts of specialist nodig. Voor sommige medische behandelingen in het buitenland heb je wel toestemming van je zorgverzekeraar nodig. Controleer dus altijd de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, zodat je zeker weet voor welke zorg je wel en geen vergoeding krijgt in het buitenland. Bij twijfel kun je in het buitenland ook contact op nemen met het alarmnummer van je zorgverzekeraar.
Waar kan ik terecht voor vergoeding spoedeisende hulp in het buitenland?
Ben je in het buitenland en heb je dringend medische hulp nodig? Dan kun je de volgende dingen doen:
- Zoek onmiddellijk medische hulp bij een medisch spoedgeval. Bel het noodnummer van het land waar je bent (bijvoorbeeld 112 in Europa, 911 in de Verenigde Staten) of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.
- Heb je wel medische hulp nodig, maar is het geen noodgeval? Zoek dan een lokale arts of (walk-in) kliniek en maak een afspraak. Je vindt informatie in reisgidsen, op internet of vraag advies bij de receptie van je hotel of accommodatie. Let op! Neem eerst contact op met je zorgverzekeraar. Die moet namelijk toestemming geven voor zorg die niet direct spoedeisend is. Anders krijg je geen vergoeding.
- Neem contact op met je zorgverzekeraar voor eventuele benodigde documenten (bijvoorbeeld een bewijs van behandeling) die nodig zijn voor een vergoeding.
- Bewaar alle documenten zoals facturen, recepten en medische verklaringen voor het geval dat je deze later nodig hebt voor je zorgverzekeraar.