Wil je voorkomen dat je zwanger wordt? Dan kun je kiezen voor verschillende soorten anticonceptiva. Een voorbeeld hiervan is het spiraaltje, een plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het spiraaltje maakt binnenkomende zaadcellen onvruchtbaar en zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt is voor de innesteling van bevruchte eicellen.
Het hangt van je leeftijd af of welke vergoeding je voor een spiraaltje ontvangt vanuit je zorgverzekering. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen vrouwen tot 21 jaar en vrouwen van 21 jaar en ouder.
Vergoeding spiraaltje vrouwen tot 21 jaar
De basisverzekering vergoedt de kosten van het (plaatsen en verwijderen van het) spiraaltje alleen voor vrouwen jonger dan 21 jaar. Houd er rekening mee dat deze vergoeding in dat geval wel ten koste gaat van je eigen risico als je 18, 19 of 20 bent. Voor verzekerden tot 18 jaar geldt het eigen risico niet.
Tip! Heb je voldoende aan de vergoedingen die verzekeraars vanuit de basisverzekering vergoeden? Kies dan voor de goedkoopste basisverzekering. De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn namelijk bij elke verzekeraar gelijk. Je bespaart dus eenvoudig op de kosten door te kiezen voor de verzekering met de laagste premie.
Spiraaltje vergoeding vrouwen van 21 jaar en ouder
Als je 21 jaar of ouder bent, kom je niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Laat je een spiraaltje plaatsen of verwijderen door een gynaecoloog? Omdat het dan om ziekenhuiszorg gaat, vergoedt de basisverzekering de kosten van het plaatsen of verwijderen zelf. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van je eigen risico.
De kosten van het spiraaltje betaal je echter zelf. Je kunt voor deze kosten, net als voor andere kosten van anticonceptiva, een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De kosten van deze aanvullende verzekering komen dan bovenop de kosten van je basisverzekering.
Tip! Geef in de zorgvergelijker 2025 zelf aan welke vergoeding je voor een spiraaltje wilt. Vervolgens krijg je een overzicht van alle zorgverzekeringen die minimaal deze vergoeding bieden. Zo zie je dus direct de goedkoopste zorgverzekering die aan je zorgwensen voldoet.
Welk spiraaltje mag ik gebruiken?
Zorgverzekeraars werken met een preferentiebeleid voor medicijnen en anticonceptiva. Dat wil zeggen dat de verzekeraar alleen de volledige vergoeding biedt als je kiest voor medicijnen en anticonceptiva die in het beleid zijn opgenomen. Dit geldt ook voor het spiraaltje. Je krijgt dus alleen de volledige vergoeding als je kiest voor het merk waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Hierop maken zorgverzekeraars soms een uitzondering als een bepaald merk gezondheidsproblemen oplevert.
Heb ik toestemming nodig van de verzekeraar?
Je hebt geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig om voor de vergoeding in aanmerking te komen. Wel moet je een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebben.