Wanneer je last hebt van chronische spier- of peesklachten, zoals hielspoor of een tennisarm, is shockwave therapie wellicht de oplossing. Tijdens de shockwave therapie wordt de pijnplek met schokgolven behandeld. De therapie stimuleert het lichaam om te herstellen en vermindert de pijn. Vaak merk je al direct na de behandeling dat de pijn is afgenomen en je beter kunt bewegen.
Shockwave therapie is een van de meest vernieuwende ontwikkelingen voor de behandeling van pijnklachten. Maar hoe zit het eigenlijk met shockwave therapie en mijn zorgverzekering, wordt shockwave therapie vergoed?
Vergoeding shockwave therapie zorgverzekering
De basiszorgverzekering vergoedt in geen enkel geval de kosten van shockwave therapie. Ook in aanvullende verzekeringen zijn zorgverzekeraars terughoudend met de vergoeding voor shockwave therapie. Voor zover bekend zijn er namelijk slechts enkele zorgverzekeraars die op dit moment een vergoeding voor shockwave therapie bieden.
Wil je een vergoeding voor shockwave therapie en biedt je huidige verzekering geen vergoeding? Dan is van overstappen van zorgverzekering het overwegen waard.
Vergoeding shockwave therapie - Eigen bijdrage en eigen risico
Er geldt geen eigen bijdrage voor de vergoeding van shockwave therapie. Omdat shockwave therapie niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, is ook het eigen risico hierop niet van toepassing.
Toestemming verzekeraar nodig?
Je krijgt bij de OZF Achmea AV Royaal alleen een vergoeding voor shockwave therapie wanneer je bent doorverwezen door een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Bovendien moet de behandelaar zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Musculo-skeletale Shockwave Therapie (NVMST).
Kosten shockwave therapie
Wanneer je zorgverzekering de kosten voor shockwave therapie niet vergoedt, moet je de kosten van de therapieën zelf betalen. Onderzoekers stellen dat het optimale resultaat van shockwave therapie wordt bereikt bij 2 tot 6 behandelingen. De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo’n 150 tot 450 euro.