Als er ruime ontstaat tussen je tanden en je tandvlees, kan zich hier vuil gaan ophopen. Als dit gaat ontsteken, wordt dit parodontitis genoemd. Ontstoken tandvlees kan worden behandeld door een parodontoloog. Deze maakt de tanden en het tandvlees schoon en geeft je tips om in het vervolg problemen te voorkomen. In een enkel geval moet een stuk van het tandvlees worden weggesneden, omdat de opening tussen de tanden en het tandvlees te diep is geworden. Wordt parodontologie vergoed door de zorgverzekering?
Parodontoloog vergoeding basisverzekering
De basisverzekering vergoedt de meeste tandheelkundige kosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar. Hieronder valt ook parodontologie. De behandeling moet dan wel worden uitgevoerd door een tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je alleen een vergoeding krijgen voor parodontologie als je hiervoor een aanvullende (tand)verzekering afsluiten.
Parodontitis behandeling vergoed via aanvullende verzekering
In de meeste gevallen wordt parodontologie alleen vergoed via een tandartsverzekering. Bij een enkele verzekeraar kun je hiervoor een vergoeding krijgen via een algemene aanvullende verzekering.
De vergoeding die verzekeraars bieden voor parodontologie kunnen behoorlijk verschillen. De meeste aanvullende (tand)verzekeringen vergoeden 70 tot 80 procent van de kosten tot een bepaald maximumbedrag. Alleen de duurdere tandverzekeringen bieden een vergoeding van 100 procent. Ook daaraan is echter een maximumbedrag gekoppeld. Het maximumbedrag dat verzekeraars hanteren, loopt uiteen van 250 tot ruim 1.500 euro per kalenderjaar. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor parodontologie loont dan ook zeker de moeite.
Let op: Het maximumbedrag dat aanvullende (tand)verzekeringen vergoeden is een maximum voor alle tandheelkundige kosten in totaal. Als je in een jaar al meer kosten hebt gemaakt bij de tandarts, kan het dus zijn dat je een lager bedrag vergoed krijgt van je verzekeraar.
Is een aanvullende verzekering voor parodontologie zinvol?
De kosten voor een parodontitis behandeling kunnen, afhankelijk van het aantal tanden en kiezen waarbij je ontstekingen hebt en hoe diep deze zitten, oplopen tot wel 800 euro. Heb je alleen een consult en een reiniging nodig? Dan ben je echter met een paar tientjes soms al klaar.
De kosten voor een aanvullende tandartsverzekering kunnen uiteenlopen van ongeveer 5 tot 60 euro per maand. Dit is omgerekend 60 tot 780 euro per jaar. Of de aanvullende verzekering zinvol is, hangt af van hoeveel je vergoed krijgt en of je nog andere tandartskosten verwacht te maken.
Let op: Sommige verzekeraars hanteren een medische selectie voor de tandartsverzekering. Dit wil zeggen dat je een vragenlijst moet invullen of een verklaring van je tandarts moet afgeven waaruit blijkt dat je gebit gezond is en dat je geen grote behandelingen verwacht. Als blijkt dat je een wortelkanaalbehandeling verwacht te ondergaan de komende maanden, dan kan dit gevolgen hebben voor je acceptatie. Meer hierover lees je in het artikel acceptatie zorgverzekering.
Vergoeding parodontoloog en eigen bijdrage
Voor parodontologie geldt geen wettelijke eigen bijdrage. Maak je in een jaar meer tandartskosten dan je verzekering vergoedt, dan moet je natuurlijk wel (een deel van) de kosten zelf betalen.
Parodontologie vergoeding en eigen risico
Omdat parodontologie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering, is het eigen risico niet van toepassing. Aanvullende verzekeringen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico. De parodontitis behandeling voor verzekerden tot 18 jaar wordt wel vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar zij hoeven nooit een eigen risico te betalen.