Een beugel wordt niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Je kunt hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Diverse zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering met een dekking voor beugels voor volwassenen. Let wel goed op of er een wachttijd is en of de vergoeding per jaar geldt of eenmalig.
Vergoeding verzekering orthodontie volwassenen
De vergoeding voor je beugel verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden ruim 2.000 euro. Anderen keren slechts 300 tot 400 euro uit. Omdat je voor een complete beugel al snel meer dan 1.000 euro kwijt bent, moet je dus goed opletten of je de verzekeraar dit volledig vergoed of dat je alsnog een deel zelf moet betalen. Er zijn ook verzekeraars die een percentage boven de kosten vergoeden tot een bepaald maximumbedrag. Bij deze verzekeringen moet je dus altijd een deel van de kosten zelf betalen. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor een beugel voor volwassenen loont dan ook zeker de moeite.
Let op: Bij de meeste verzekeraars is de vergoeding voor een beugel bij volwassenen eenmalig. Slechts een enkele verzekeraar keer een vast bedrag of een percentage van de kosten per jaar uit.
Orthodontie voor volwassenen vergoeding – Let op wachttijd
Behalve naar de hoogte van de vergoeding moet je ook kijken of de verzekeraar een wachttijd hanteert. Sommige zorgverzekeraars hanteren bijvoorbeeld een wachttijd van 1 jaar. Dit betekent dat je minimaal een jaar premie moet hebben betaald voor de verzekering voor je gebruik mag maken van de vergoeding. In het artikel Orthodontie verzekering zonder wachttijd vind je een overzicht van aanvullende verzekeringen voor orthodontie waar geen wachttijd bij geldt.
Orthodontie voor volwassenen en eigen risico
Omdat de beugel voor volwassenen wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering, betaal je nooit een eigen risico. Aanvullende verzekeringen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico.
Geldt er een eigen bijdrage?
Je hoeft voor de beugel geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Vergoedt je aanvullende verzekering echter niet het volledige bedrag voor de beugel en het plaatsen ervan? Dan moet je natuurlijk wel een deel van de kosten zelf betalen.