Als je zelf nog maar weinig tanden en kiezen hebt, kan een kunstgebit een oplossing zijn. Met een kunstgebit kun je weer goed kauwen en kom je met een stralende lach voor de dag. Je basisverzekering vergoedt één keer in de vijf jaar 75 procent van de kosten van een kunstgebit. De overige 25 procent betaal je zelf. Dit is de wettelijke eigen bijdrage. Je kunt voor deze kosten wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Vergoeding kunstgebit vanuit de basisverzekering
Vanuit de basisverzekering krijg je één keer in de vijf jaar een vergoeding voor een kunstgebit. Deze vergoeding bedraagt minimaal 75 procent. In onderstaand overzicht zie je wat je precies vergoed krijgt bij welk type kunstgebit:
- Volledig, uitneembaar kunstgebit: Je basisverzekering vergoedt 75% van de kosten van het kunstgebit. De overige 25 procent betaal je zelf.
- Kunstgebit ene kaak, klikgebit andere kaak: Je basisverzekering vergoedt 83 procent van de kosten. De overige 17 procent betaal je zelf.
- Uitneembare prothese bovenkaak: Je basisverzekering vergoedt 92 procent van de kosten voor de prothese. De overige 8 procent betaal je zelf.
- Uitneembare prothese onderkaak: Je basisverzekering vergoedt 90 procent van de kosten voor de prothese. De overige 10 procent betaal je zelf.
Moet je kunstgebit gerepareerd worden? Dan krijg je hiervoor een vergoeding van 90% vanuit de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor het overzetten van een volledig kunstgebit.
Let op! Moeten er voordat je een kunstgebit krijgt nog tanden en/of kiezen getrokken worden en ga je hiervoor naar de tandarts? De kosten hiervan worden niet vergoedt vanuit de basisverzekering. Je kunt hiervoor wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Worden je tanden en/of kiezen getrokken door een kaakchirurg? Dan vergoedt je basisverzekering de kosten hiervoor wel.
Vergoeding kunstgebit vanuit de aanvullende verzekering
Wil je graag een vergoeding ontvangen voor de eigen bijdrage die je voor je kunstgebit moet betalen? Dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Let op: niet elke zorgverzekeraar dekt deze kosten volledig. Soms geldt er een maximum vergoeding, bijvoorbeeld 250 euro per jaar. In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan dat je een vergoeding wilt ontvangen voor de eigen bijdrage die je voor je kunstgebit betaalt. Je kiest daarbij zelf hoe veel je vergoed wilt krijgen.
Vergoeding kunstgebit en eigen bijdrage
Zoals hierboven al genoemd betaal je een wettelijke eigen bijdrage voor een kunstgebit. De basisverzekering vergoedt minimaal 75% van je kunstgebit, afhankelijk van welk type gebit. De overige kosten vallen onder de eigen bijdrage.
Vergoeding kunstgebit en eigen risico
Voor zorg waarvoor je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering, betaal je een verplicht eigen risico. Dit geldt ook voor een kunstgebit, als je je eigen risico in het jaar van de behandeling(en) nog niet (helemaal) gebruikt hebt.
Heb ik toestemming nodig voor vergoeding kunstgebit?
In sommige gevallen heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig voordat je een vergoeding voor een kunstgebit krijgt. Bijvoorbeeld als je een klikgebit op implantaten nodig hebt. Hiervoor gelden namelijk bepaalde voorwaarden. Zo mag je geen eigen tanden en kiezen meer hebben en moet de kaak geslonken zijn.
Of jij toestemming nodig hebt van je zorgverzekeraar voordat je kunstgebit vergoedt wordt, kan je tandarts je vertellen. De tandarts vraagt de toestemming voor je aan bij de zorgverzekeraar. Zonder toestemming van je zorgverzekeraar vergoedt je basisverzekering je kunstgebit niet.
Waar kan ik terecht voor vergoeding kunstgebit?
Je kunt voor het aanmeten van een kunstgebit terecht bij een tandarts, een tandprotheticus, een klinisch prothese technicus of een tandtechnicus.
Check wel van tevoren of de zorgverlener van je keuze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je mogelijk geen (volledige) vergoeding voor je kunstgebit.
Lees meer over gecontracteerde zorg.