Als er een stuk van je tand of kies is gebroken, waardoor je niet meer goed kunt kauwen of wanneer je tanden hiervoor te gevoelig zijn geworden, kunnen kronen of bruggen een uitkomst bieden. Een kroon is een kapje van metaal of porselein dat over de beschadigde tand of kiest wordt gelijmd. Een brug is een samenstelling van twee of meer kronen die met elkaar verbonden zijn.
Het maken en plaatsen van kronen en bruggen wordt niet vergoed door het basispakket van je zorgverzekering. Dit geldt ook voor verzekerden jonger dan 18 jaar. Als je hiervoor een vergoeding wilt, moet je dus een aanvullende (tand)verzekering afsluiten.
Vergoeding kroon uit aanvullende verzekering
De vergoeding die aanvullende (tand)verzekeringen bieden voor kronen en bruggen, lopen behoorlijk uiteen. De meeste verzekeringen vergoeden 75 of 100 procent van de kosten. Een enkeling vergoedt slechts 50 procent.
Aan de vergoeding voor kronen en bruggen is ook een maximumbedrag gekoppeld. Dit bedrag verschilt per (tand)verzekering en loopt uiteen van 100 tot 1.750 euro.
Let op: Bij enkele verzekeraars geldt het maximumbedrag dat vergoed wordt voor kronen en bruggen voor alle tandheelkundige zorg samen. Als je dus in een jaar ook nog andere tandartskosten hebt, kan je vergoeding lager zijn.
Tip! Wil je precies weten hoeveel de verschillende aanvullende (tand)verzekeringen vergoeden voor kronen en bruggen? Door in de zorgvergelijker op Geld.nl enkele verzekeringen te selecteren en uitgebreid met elkaar te vergelijken, kun je eenvoudig zien hoeveel zij vergoeden. Kijk hiervoor bij Tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar/tot 18 jaar en vervolgens onder het kopje ‘(R) Inlay’s, kronen en bruggen’. We tonen de goedkoopste zorgverzekering die bij je wensen past standaard bovenaan in het overzicht.
Wachttijd kronen
Let bij de keuze voor een aanvullende (tand)verzekering ook goed op of er een wachttijd geldt. Een aantal verzekeraars hanteert bij kronen en bruggen namelijk een wachttijd. Bij verzekeraar Menzis is dit bijvoorbeeld een jaar. Dit betekent dat je minimaal een jaar verzekerd moet zijn voordat je een kroon of brug kunt laten plaatsen.
Loont een aanvullende verzekering voor kronen?
De kosten voor het maken en plaatsen van kronen en bruggen kunnen behoorlijk oplopen. Gemiddeld betaal je 500 tot 600 euro voor een kroon en ongeveer 1.500 euro voor een brug. Als je wilt weten of een aanvullende (tand)verzekering loont, controleer dan hoeveel je vergoed verwacht te krijgen uit de verzekering en hoeveel de verzekering je kost. Als de premie per jaar hoger is dan wat je vergoed verwacht te krijgen, loont de verzekering dus niet.
Kronen vergoeding en eigen bijdrage
Voor kronen en/of bruggen betaal je geen wettelijke eigen bijdrage. Als de kosten hoger zijn dan het maximumbedrag dat de verzekeraar vergoedt, moet je natuurlijk wel een deel van de kosten zelf betalen.
Vergoeding kronen en eigen risico
Omdat kronen en bruggen niet worden vergoed vanuit de basisverzekering maar vanuit de aanvullende zorgverzekering, valt dit niet onder je eigen risico. Aanvullende verzekeringen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico.