Wil je een dieet volgen omdat je aan (licht) overgewicht lijdt? Dan kun je voor voedingsadvies terecht bij een gewichtsconsulent. Gewichtsconsulenten geven voorlichting over voeding en beweging en helpen je om een goed en gezond voedingspatroon samen te stellen. Het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist is dat een gewichtsconsulent uitsluitend gezonde mensen met onder- of overgewicht begeleidt. Gewichtsproblemen als gevolg van een ziekte worden bij een diëtist en/of arts behandeld.
Vergoeding gewichtsconsulent vanuit basisverzekering
De kosten van een gewichtsconsulent worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Om voor een vergoeding vanuit je zorgverzekering in aanmerking te komen, moet je dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Let op: De vergoeding van een gewichtsconsulent is anders dan de vergoeding van een diëtist wanneer je hiervoor een medische indicatie hebt. In dat geval worden namelijk de eerste drie uur dieetadvisering vergoed door de basisverzekering.
Gewichtsconsulent vergoeding vanuit aanvullende zorgverzekering
De meeste verzekeraars bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor gewichtsconsulenten. De aanvullende pakketten met een vergoeding voor gewichtsconsulenten verschillen echter. Vrijwel alle verzekeraars werken met een maximumvergoeding per jaar. Dit bedrag varieert van 50 tot enkele honderden euro’s. Heb je het maximumbedrag dit jaar bereikt, dan ontvang je de rest van het jaar geen vergoeding meer voor gewichtsconsulten. Hierbij is het makkelijk om te weten dat de kosten van één consult ongeveer tussen de 15 en 35 euro liggen. De eerste kennismaking, het intakegesprek, is doorgaans 2 à 3 keer zo duur als een consult.
Ook de premie voor een aanvullende verzekering met een vergoeding voor gewichtsconsulten varieert, van ongeveer 10 tot wel 100 euro per maand. Of een aanvullende verzekering voor jou zinvol is, hangt af van de premie die je hiervoor jaarlijks betaalt en de vergoeding die je hieruit ontvangt. Kost het aanvullende pakket bijvoorbeeld 10 euro per maand, vergoedt het maximaal 100 euro en maak je naast de gewichtsconsulent van geen enkele zorg uit het pakket gebruik? Dan kun je beter zelf de kosten van de gewichtsconsulent betalen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: liggen de kosten van de aanvullende verzekering op jaarbasis lager dan de vergoedingen die je hieruit ontvangt, dan loont het om deze af te sluiten.
Tip! In de zorgvergelijker van Geld.nl kun je van alle verzekeraars met een vergoeding voor de gewichtsconsulent de zorgverzekering vergelijken. Door in de module je persoonlijke gegevens in te vullen en je zorgbehoeften aan te geven, krijg je een overzicht van alle verzekeraars die aansluiten bij je situatie. Vervolgens vind je, door enkele verzekeraars uitgebreid te vergelijken, onder het kopje ‘Preventie’ de vergoeding die de verzekering biedt voor een gewichtsconsult.
Wat wordt niet vergoed?
De aanvullende zorgverzekering vergoedt alleen de kosten van de consulten. Je krijgt dus geen vergoeding voor de voeding zelf, ook niet als de gewichtsconsulent de voeding voorschrijft.
Gewichtsconsulent en eigen bijdrage
Voor gewichtsconsulenten geldt geen wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt natuurlijk wel een deel van de kosten zelf als deze hoger zijn dan dat de verzekering maximaal vergoedt.
Gewichtsconsulent vergoeding en eigen risico
Omdat gewichtsconsulten vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed, is het eigen risico hierop niet van toepassing.
Heb ik toestemming van mijn verzekeraar nodig?
Bij de meeste verzekeraars heb je geen toestemming nodig om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Wel stellen verzekeraars als voorwaarde dat de gewichtsconsulent is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Daarnaast kan een zorgverzekeraar aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat je BMI op een bepaalde hoogte moet liggen. Raadpleeg dan ook de polis van je zorgverzekering om te zien welke voorwaarden je verzekeraar precies hanteert.