Schrijft je huisarts of specialist medicijnen voor? Dan vergoedt je basisverzekering deze medicijnen meestal volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Voor geneesmiddelen die niet in het GVS geregistreerd staan, krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Wel kun je voor geneesmiddelen buiten het GVS een aanvullende verzekering afsluiten.
Vergoeding geneesmiddelen buiten GVS vanuit de basisverzekering
Geneesmiddelen buiten het GVS worden dus niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Enkele voorbeelden van geneesmiddelen buiten het GVS:
- Bepaalde erectiebevorderende middelen zoals Viagra.
- Homeopathische geneesmiddelen.
- Geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogisterij, zoals bijvoorbeeld melatonine, medicijnen tegen hooikoorts of bepaalde laxeermiddelen.
Vergoeding geneesmiddelen buiten GVS vanuit de aanvullende verzekering
Wil je geneesmiddelen buiten het GVS ook vergoed krijgen door je zorgverzekeraar? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Maar let op: niet alle zorgverzekeraars bieden een aanvullende dekking voor geneesmiddelen buiten het GVS aan. Daarnaast stellen verzekeraars vaak aanvullende eisen. Zo worden erectiebevorderende geneesmiddelen bijvoorbeeld niet door elke verzekeraar vergoed. Ook geldt er vaak een maximum vergoeding per jaar voor geneesmiddelen buiten het GVS.
Kijk dus altijd goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar na. Zo weet je precies of er een aanvullende dekking is voor geneesmiddelen buiten het GVS, hoe hoog deze dekking is en of er medicijnen zijn die je helemaal nooit vergoed krijgt.
Vergoeding geneesmiddelen buiten GVS en eigen bijdrage
Voor geneesmiddelen die buiten het GVS vallen, geldt geen wettelijke eigen bijdrage. De vergoeding voor geneesmiddelen buiten het GVS komt namelijk uit een aanvullende verzekering en de wettelijke eigen bijdrages gelden enkel voor sommige zorg uit de basisverzekering.
Tip! Gebruik je wel medicijnen uit het GVS en betaal je hiervoor een eigen bijdrage? Je leest hier hoe de vergoeding voor de eigen bijdrage voor medicijnen uit het GVS werkt.
Vergoeding geneesmiddelen buiten GVS en eigen risico
Je betaalt ook geen eigen risico voor geneesmiddelen buiten het GVS. Ook het eigen risico geldt namelijk alleen voor de basisverzekering.
Heb ik toestemming nodig voor geneesmiddelen buiten GVS?
Wil je een vergoeding krijgen voor geneesmiddelen die niet in het GVS geregistreerd staan? Dan moet een huisarts, specialist of homeopathisch arts deze medicijnen voorschrijven. Anders worden ze niet vergoed door je aanvullende zorgverzekering. Koop je zelf geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogisterij, zoals pijnstillers of laxeermiddelen? Dan krijg je deze niet vergoed, tenzij een arts ze heeft voorgeschreven.
Waar kan ik terecht voor vergoeding geneesmiddelen buiten GVS?
Niet alle zorgverzekeraars bieden een extra dekking aan voor geneesmiddelen die buiten het GVS vallen. Vaak zijn er ook voorwaarden aan verbonden. Check de polisvoorwaarden van je zorgverzekering dus heel goed om zeker te weten dat het geneesmiddel naar jouw keuze ook daadwerkelijk wordt vergoed.
Tip! Wil je homeopathische geneesmiddelen vergoed krijgen? Dan is het meestal goedkoper om een aanvullende dekking voor alternatieve geneeswijzen af te sluiten.