Gehoorapparaten zijn medische hulpmiddelen die mensen met gehoorverlies helpen geluiden beter te horen. De basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs van een gehoorapparaat. Je betaalt daarnaast een eigen bijdrage van 25%. Wil je de eigen bijdrage vergoed krijgen? Dan kun je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten.
Vergoeding gehoorapparaten vanuit de basisverzekering
Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding van 75% voor gehoorapparaten. De vergoeding geldt voor de volgende categorieën van gehoorproblemen:
- Categorie 1: Milde gehoorproblemen
- Categorie 2: Matige gehoorproblemen
- Categorie 3: Gemiddelde gehoorproblemen
- Categorie 4: Zware gehoorproblemen
- Categorie 5: Zeer ernstige gehoorproblemen
Als je in categorie 1 tot 5 valt, krijg je een vergoeding voor een hoortoestel. Je ontvangt alleen een vergoeding voor het hoortoestel dat bij jouw categorie hoort.
Goed om te weten! Ben je jonger dan 18 jaar en heb je een gehoorapparaat nodig? Dan vergoedt de basisverzekering je gehoorapparaat volledig.
Vergoeding gehoorapparaten vanuit de aanvullende verzekering
Voor de 25% van de aanschafprijs, die de basisverzekering niet vergoedt, kun je je aanvullend verzekeren. Meer hierover lees je in de tekst hieronder.
Vergoeding gehoorapparaten en eigen bijdrage
Voor gehoorapparaten krijg je dus een vergoeding van 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% betaal je zelf, in de vorm van een eigen bijdrage. Wil je ook een vergoeding voor (een deel van) de eigen bijdrage? Dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Tip! Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan of je een extra vergoeding wilt ontvangen voor hoortoestellen. Je ziet dan direct welke zorgverzekeringen het beste aansluiten op jouw zorgwensen én wat je zorgpremie wordt. Zo kies je gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering met een vergoeding voor de eigen bijdrage bij gehoorapparaten.
Vergoeding gehoorapparaten en eigen risico
Krijg je een vergoeding voor gehoorapparaten vanuit de basisverzekering? Dan betaal je een eigen risico. Dit eigen risico geldt overigens niet als je jonger dan 18 jaar bent en een gehoortoestel nodig hebt. Zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar valt namelijk nooit onder het eigen risico.
Heb ik toestemming nodig voor vergoeding gehoorapparaten?
Als je jonger bent dan 67 en nog geen gehoorapparaat hebt, heb je een verwijzing van een (huis)arts nodig. De arts verwijst je door naar een audicien, die gespecialiseerd is in gehoorproblemen en je kan helpen met het kiezen en aanpassen van het juiste gehoorapparaat voor jou.
Ben je ouder dan 67 jaar of heb je al een gehoorapparaat? Dan heb je geen verwijzing van je (huis)arts nodig om een audicien te bezoeken.
Let op: soms heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig voordat je een vergoeding voor gehoorapparaten krijgt. Bijvoorbeeld als je een gehoorapparaat nodig hebt dat niet in categorie 1 t/m 5 valt, of als je naar een audicien zonder contract met de verzekeraar gaat.
Waar kan ik terecht voor vergoeding gehoorapparaten?
Je krijgt alleen een (volledige) vergoeding voor gehoorapparaten als je naar een audicien gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je naar een niet-gecontracteerde audicien? Dan vergoedt je zorgverzekering niet de met elke polis de volledige rekening. Met een restitutiepolis krijg je wel een volledige vergoeding als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Met een naturapolis of een budgetpolis is dit niet altijd het geval.
Controleer dus van tevoren je polis en of de audicien van jouw keuze een contract met je zorgverzekeraar heeft.
Lees hier meer over gecontracteerde zorg.