Heb je overgewicht, ondergewicht of een ziekte waarbij gezond eten belangrijk is, bijvoorbeeld diabetes? Een diëtist kan je helpen bij het aanleren van een gezond eetpatroon en het maken van de juiste voedingskeuzes in jouw situatie. De basisverzekering vergoedt standaard 3 uur dieetadvies per jaar. Als je meer dieetadvies nodig hebt, kun je hiervoor een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Vergoeding dieetadvies vanuit de basisverzekering
Als je naar een diëtist gaat voor dieetadvies, vergoedt de basisverzekering normaal gesproken 3 uur per jaar. Maar als je de diëtist bezoekt als onderdeel van ketenzorg, waarbij verschillende zorgverleners een behandelplan maken om je aandoening te behandelen, wordt het dieetadvies volledig vergoed uit de basisverzekering. Dit gebeurt vaak bij ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD.
Ook als het dieetadvies onderdeel is van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), krijg je hiervoor een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering.
Vergoeding dieetadvies vanuit de aanvullende verzekering
Wil je meer dan 3 uur dieetadvies? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee krijg je een extra vergoeding voor de diëtist, als aanvulling op het dieetadvies uit de basisverzekering.
Niet alle zorgverzekeraars bieden een aanvullende dekking voor dieetadvies aan. In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan of je een aanvullende vergoeding voor dieetadvies wilt ontvangen. Ook kun je aangeven hoeveel vergoeding je wilt krijgen. Je ziet dan gelijk bij welke zorgverzekeraars je terecht kunt en hoe hoog je premie wordt.
Let op: voor dieetadvies uit de aanvullende verzekering geldt een maximum vergoeding per jaar.
Je kunt voor dieetadvies ook terecht bij een orthomoleculair voedingsdeskundige, een voedingscoach of een gewichtsconsulente. Hiervoor krijg je overigens geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Wel kun je voor orthomoleculair dieetadvies een aanvullende verzekering afsluiten met een dekking voor alternatieve geneeswijzen.
Vergoeding dieetadvies en eigen bijdrage
Voor dieetadvies betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.
Vergoeding dieetadvies en eigen risico
Krijg je een vergoeding voor dieetadvies vanuit de basisverzekering? Dan betaal je hiervoor een eigen risico.
Dit geldt overigens niet als je bezoekjes aan de diëtist onderdeel van ketenzorg zijn. In dat geval betaal je geen eigen risico voor het dieetadvies.
Ben je onder de 18 jaar? Ook dan betaal je geen eigen risico voor dieetadvies. Je betaalt namelijk nooit een eigen risico voor zorg voor kinderen onder de 18 jaar.
Heb ik toestemming nodig voor dieetadvies?
Wil je gebruikmaken van een diëtist? Dan heb je geen verwijzing nodig van je (huis)arts. Ook heb je geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Wel moet er een goede reden zijn om de diëtist te bezoeken, bijvoorbeeld over- of ondergewicht of andere gezondheidsproblemen. Bij twijfel kun je het beste je zorgverzekeraar contacteren, zodat je zeker weet dat je een vergoeding krijgt voor dieetadvies bij jouw gezondheidsprobleem.
Let op: ga je naar een diëtist die geen contract heeft met je zorgverzekering? Dan heb je vaak wel een verwijzing van je (huis)arts nodig.
Waar kan ik terecht voor dieetadvies?
Voor dieetadvies kun je terecht bij een erkende diëtist. Let wel op dat de zorgverlener van jouw keuze een contract heeft met je zorgverzekering, anders krijg je mogelijk geen volledige vergoeding voor het dieetadvies.
Lees hier meer over gecontracteerde zorg.