Heb je een bril nodig en wil je hiervoor een vergoeding krijgen vanuit je zorgverzekering? Dan moet je in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De basisverzekering dekt namelijk alleen brillen en lenzen als je hiervoor een medische indicatie hebt.
Vergoeding brillen aanvullende verzekering
Kies je een aanvullende zorgverzekering waarin een dekking voor brillen is opgenomen? Dan hangt de hoogte van de vergoeding onder meer af van het soort bril dat je nodig hebt.
Ben je verziend (een sterkte van + 0,25 of meer)? Dan krijg je bij sommige verzekeraars één keer in de twee tot drie jaar een volledige bril vergoed zonder dat hiervoor een maximumbedrag geldt. De sterkte, ook wel dioptrie genoemd, vanaf welke de verzekeraar een bril voor verziendheid volledig vergoedt, kan echter verschillen. Sommige verzekeraars vergoeden de bril pas volledig vanaf een sterkte van +1,5 of +6.
Ben je bijziend (vanaf een sterkte van -0,25)? Dan vergoeden de meeste verzekeraars éénmalig een bedrag per 2 of 3 jaar. De hoogte van deze vergoeding verschilt per verzekeraar. Wil je een bril kopen die duurder is dan de vergoeding? Dan moet je dus een deel van de kosten zelf betalen.
Bril vergoeding, wat wordt niet vergoed?
Onder de dekking van de zorgverzekering vallen alleen brillen die je koopt bij een opticien. Koop je een bril bij een drogist of supermarkt? Dan vergoedt de zorgverzekeraar deze niet. Hetzelfde geldt voor brillen zonder glazen op sterkte. Ook speciale brillen, zoals zonnebrillen of duikbrillen op sterkte, worden niet vergoed.
Aanvullende verzekering voor bril zinvol?
Er bestaan geen aanvullende verzekeringen die uitsluitend een vergoeding bieden voor brillen of lenzen. Wil je dus een aanvulling voor brillen, dan sluit je een aanvullende verzekering af die ook veel andere zaken vergoedt. Je betaalt voor een dergelijke verzekering al snel enkele tientjes per maand. Reken je dit om naar het bedrag dat je elke twee of drie jaar vergoed krijgt, dan weegt de vergoeding bijna nooit op tegen premie. Een aanvullende verzekering afsluiten als je alleen maar de vergoeding voor brillen gebruikt, is dus niet aan te raden. Gebruik je naast brillen nog andere aanvullende zorg die in dezelfde aanvullende verzekering valt, zoals fysiotherapie, dan kan een aanvullend pakket wel het overwegen waard zijn.
Geldt er een wettelijke eigen bijdrage?
Je betaalt alleen een wettelijke eigen bijdrage als je een bril nodig hebt vanwege een medische indicatie die onder de dekking van de basisverzekering valt. De wettelijke eigen bijdrage voor medische brillen is € 59,50 per brillenglas, met een maximum van € 119 per kalenderjaar.
Vergoeding bril en eigen risico
Heb je een bril vanwege een medische indicatie en wordt deze vergoed door de basisverzekering? Dan valt dit onder je eigen risico. Heb je nog niet je volledige eigen risico gebruikt, dan betaal je een deel van de bril dus zelf. Brillen die onder de vergoeding van een aanvullende verzekering vallen, komen niet voor rekening van je eigen risico. Aanvullende verzekeringen staan namelijk los van je wettelijk verplichte eigen risico.
Toestemming zorgverzekeraar nodig?
In de meeste gevallen heb je geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar voor je een bril koopt bij een opticien. Sommige verzekeraars hebben echter afspraken gemaakt met bepaalde opticiens. Wil je in dit geval een bril kopen bij een andere opticien? Dan is vaak wel toestemming vooraf nodig.
Tip! Wil je precies weten welke verzekeraar wat vergoedt? Ga dan je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl en selecteer vervolgens enkele verzekeraars om deze uitgebreid met elkaar te vergelijken. Zo kun je precies zien hoeveel de verschillende verzekeraars vergoeden en eenvoudig een zorgverzekering afsluiten die past bij jouw dekkingswensen.