Zorgt een grote cupmaat ervoor dat je fysieke klachten hebt, zoals rugklachten of nekklachten? Dan overweeg je misschien om een borstverkleining te ondergaan. Na een borstverkleining verdwijnen deze klachten grotendeels of zelfs helemaal. Maar wanneer wordt een borstverkleining vergoed door je zorgverzekering?
Wanneer borstverkleining vergoed? - Basisverzekering
De basisverzekering vergoedt een borstverkleining als je minimaal cup DD/E hebt en hierdoor aantoonbare fysieke klachten hebt. Voor vrouwen korter dan 1.60 meter ligt deze grens op cup C. Daarnaast moet je Body Mass Index (BMI) gedurende een jaar lager dan 30 zijn. Dus stel dat je 1.70 meter lang bent, dan mag je maximaal 86 kilo wegen.
Ook vergoedt de basisverzekering een borstverkleining als de grootte van je ene borst minimaal 2 cupmaten verschilt van de andere borst. De basisverzekering vergoedt dan de verkleining van de grootste borst. Een borstvergroting voor de kleinste borst valt niet onder de basisverzekering. Daarnaast valt het verwijderen van borstprothesen onder de basisverzekering als je hier een medische indicatie voor hebt. Zonder medische indicatie moet je het verwijderen van protheses zelf betalen.
Ten slotte biedt de basisverzekering een vergoeding voor mannen die langer dan een jaar te maken hebben met ontwikkeling van klierweefsel. Aan deze vergoeding stellen verzekeraars wel de voorwaarde dat dit klierweefsel leidt tot ernstige pijnklachten of een vrouwelijke borstvorm.
Wordt borstverkleining vergoed vanuit de aanvullende verzekering?
Als je niet aan de voorwaarden voldoet voor een vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering, vergoedt een aanvullende verzekering soms een deel van de kosten van de borstverkleining. Een borstverkleining wordt nooit volledig vergoed door een aanvullende verzekering. De hoogste vergoeding vanuit een aanvullende verzekering bedraagt namelijk maximaal ruim 1.000 euro. Hiermee dek je niet de volledige kosten van 4.000 tot 6.000 euro. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding een borstverkleining loont dan ook zeker de moeite.
Bovendien wegen de premies van deze aanvullende verzekeringen bijna nooit op tegen de vergoeding voor cosmetische chirurgie die je krijgt. De laagste premie is namelijk 25 euro en de hoogste 120. Maar hoe lager de premie, des te lager ook de vergoeding voor plastische chirurgie. Daarom loont een aanvullende verzekering voor cosmetische chirurgie alleen als je ook gebruik maakt van andere vergoedingen uit deze pakketten.
Borstverkleining vergoed – Betaal ik een eigen bijdrage?
Voor een vergoeding voor een borstverkleining vanuit de basisverzekering betaal je geen eigen bijdrage. Maar als je een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering ontvangt, betaal je wel een eigen bijdrage. Deze aanvullende verzekeringen vergoeden namelijk maar een deel van de kosten.
Vergoeding borstverkleining en eigen risico
Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico. Als je je eigen risico dus nog niet volledig hebt gebruikt, betaal je het eerste deel van de kosten zelf. Voor de vergoeding uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
Heb ik toestemming van mijn verzekeraar nodig?
Allereerst heb je een doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig. De chirurg beoordeelt vervolgens je aanvraag en dient een aanvraag voor vergoeding in bij je verzekeraar. Deze geeft wel of geen toestemming voor de vergoeding van de borstverkleining.
Waar kan ik terecht voor de borstverkleining?
Met een naturapolis moet je kiezen voor een gecontracteerd ziekenhuis of een gecontracteerd behandelcentrum om de volledige vergoeding voor de borstverkleining te krijgen. Als je een restitutiepolis hebt, mag je zelf kiezen waar je de borstverkleining ondergaat, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding.