Veel aanstaande moeders bevallen thuis. Het is namelijk niet in elk situatie noodzakelijk om in een ziekenhuis te bevallen. Maar mocht dit wel nodig zijn of wil je zelf graag in een ziekenhuis bevallen, dan mag je hier altijd voor kiezen. Met een medische indicatie vergoedt de zorgverzekering de bevalling zelfs volledig.
Vergoeding bevalling ziekenhuis - Basisverzekering
Je kunt op twee manieren in het ziekenhuis bevallen: op poliklinische basis en op klinische basis. Met een poliklinische bevalling verblijf je maximaal 24 uur in het ziekenhuis en met een klinische bevalling verblijf je meerdere dagen in het ziekenhuis. Voor beide vormen krijg je een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering als je een medische indicatie hebt voor bevallen in het ziekenhuis. Deze krijg je als de artsen verwachten dat er complicaties op kunnen treden tijdens de bevalling. Met een medische indicatie moet je kiezen voor een ziekenhuis en dus niet voor een geboortecentrum.
Als pijnbestrijding en/of ambulancevervoer medisch noodzakelijk zijn, vergoedt de zorgverzekeraar deze ook.
Je mag ook in het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie. De zorgverzekeraar vergoedt dan het grootste deel van de kosten, maar je betaalt wel een eigen bijdrage. Deze betaal je niet als je thuis bevalt. Voor bevallen in een geboortecentrum onder medische indicatie krijg je dezelfde vergoeding als voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie.
Aanvullende vergoeding bevalling ziekenhuis
Veel aanvullende verzekeringen vergoeden de eigen bijdrage die je moet betalen als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. Deze vergoeding bedraagt bij vrijwel alle verzekeraars 100 procent van de eigen bijdrage, maar hier koppelen de verzekeraars soms wel een limiet aan. Zo krijg je bijvoorbeeld 100 procent van de eigen bijdrage vergoed tot maximaal 100 of 300.
Tip! Niet alleen de vergoedingen voor bevalling in het ziekenhuis verschillen per verzekeraar, ook de premies variëren van enkele euro’s per maand tot ver over de honderd euro. Geld.nl biedt een handige zorgvergelijker waar je alle zorgverzekeringen naast elkaar kunt leggen.
Aanvullende verzekering voor vergoeding
Een aanvullende verzekering afsluiten die dekking biedt voor bevallen in het ziekenhuis is alleen zinvol als je de kosten van de extra verzekering ook echt kwijt bent aan de hulp die je gebruikt. Kijk daarvoor ook goed naar de andere aanvullende vergoedingen die een verzekering biedt, zoals een vergoeding voor zwangerschapscursussen, een kraampakket of fysiotherapie.
Vergoeding bevalling ziekenhuis en eigen bijdrage
Als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie betaal je geen eigen bijdrage. Maar als je zonder medische indicatie bevalt in het ziekenhuis moet je hiervoor een eigen bijdrage betalen. Deze verschilt per instelling.
Zorgverzekeraars vergoeden voor de bevalling in het ziekenhuis een maximumbedrag. Kies je voor een ziekenhuis dat meer kosten in rekening brengt, dan betaal je de kosten boven deze vergoeding zelf. Het is dus belangrijk de prijzen van de ziekenhuizen goed te vergelijken. Ook kun je de goedkoopste basisverzekering 2025 vergelijken op de maximale vergoeding voor bevallen in het ziekenhuis als een duurder ziekenhuis je voorkeur heeft.
Let op: Wil je als vader ook in het ziekenhuis overnachten na de bevalling? De zorgverzekering betaalt deze kosten niet. Deze kosten komen dus voor eigen rekening.
Vergoeding bevalling ziekenhuis en eigen risico
De vergoeding voor een bevalling in het ziekenhuis valt niet onder je eigen risico. Hierbij maakt het geen verschil of je wel of geen medische indicatie hebt voor de bevalling in het ziekenhuis.
Heb ik toestemming nodig voor bevallen in het ziekenhuis?
Elke aanstaande moeder mag bevallen in het ziekenhuis, maar als je een volledige vergoeding wilt krijgen moet je een medische indicatie van een arts krijgen.
Waar kan ik terecht om te bevallen in het ziekenhuis?
Je krijgt alleen de volledige vergoeding als je kiest voor een ziekenhuis of geboortecentrum waarmee je zorgverzekering een contract heeft. Maar dit geldt voor het grootste deel van de ziekenhuizen. Voordat je je keuze maakt voor een ziekenhuis, kun je de mogelijkheden per ziekenhuis met elkaar vergelijken. Bij sommige ziekenhuizen mag je zelf meer kiezen rondom je bevalling.