Wat is de Zorgverzekeringswet (Zvw)?
De Zorgverzekeringswet, afgekort Zvw, is de wet die de zorgverzekering in Nederland regelt. Zo zegt de Zorgverzekeringswet dat een zorgverzekering verplicht is. Iedere volwassene in Nederland moet minimaal een basisverzekering afsluiten. Ook is in de Zorgverzekeringswet vastgelegd welke zorg de basisverzekering vergoedt. Alle Nederlandse zorgverzekeraars moeten de Zorgverzekeringswet naleven. In dit artikel lees je welke zaken er in de Zvw zijn geregeld en wat dit voor jou betekent.
Waarom de Zorgverzekeringswet?
De Zorgverzekeringswet is op 1 januari 2006 in het leven geroepen. De overheid heeft in de Zorgverzekeringswet belangrijke regels vastgelegd waaraan zorgverzekeraars en verzekerden zich moeten houden. Deze wet zorgt ervoor dat belangrijke gezondheidszorg voor iedereen in Nederland beschikbaar is en blijft. De kosten voor deze medische zorg betalen we met zijn allen.
Wat regelt de Zorgverzekeringswet?
De Zorgverzekeringswet regelt onder meer de volgende zaken:
- Dat elke volwassene in Nederland verplicht een basisverzekering moet afsluiten.
- Wanneer je kunt overstappen van zorgverzekering. Je hebt elk jaar tot 31 december de tijd om je zorgverzekering op te zeggen voor het nieuwe jaar.
- Wat er gebeurt als je geen zorgverzekering hebt en dus onverzekerd bent.
- Dat de basisverzekering voor iedereen dezelfde medische zorg vergoedt.
- Dat de premie voor een basisverzekering per verzekeraar voor iedereen hetzelfde is. Een zorgverzekeraar mag je dus niet meer of minder laten betalen op basis van bijvoorbeeld je leeftijd, geslacht of gezondheid.
- Dat zorgverzekeraars via bijvoorbeeld werkgevers of verenigingen collectieve zorgverzekeringen mogen aanbieden.
- Dat zorgverzekeraars met zorgaanbieders afspraken mogen maken over gecontracteerde zorg.
- Wat er gebeurt als je de premie voor je basisverzekering niet betaalt.
- De hoogte van het verplichte eigen risico en dat zorgverzekeraars je korting mogen geven op de premie van de basisverzekering als je het eigen risico vrijwillig verhoogt.
- Dat zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn dat de zorg die de basisverzekering vergoedt voor iedereen beschikbaar is.
- Dat voor sommige zorg een wettelijke eigen bijdrage geldt.
De Zorgverzekeringswet en vergoeding medische kosten
In de Zorgverzekeringswet staat dat de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde moet zijn. Bij welke zorgverzekeraar je ook een basisverzekering afsluit: je krijgt dus precies dezelfde medische zorg vergoed. Verwacht je extra medische kosten die buiten de basisverzekering vallen? Bijvoorbeeld voor een bril of lenzen, extra fysiotherapie of tandartsbehandelingen? Kies dan, naast je basisverzekering, óók voor een aanvullende zorgverzekering of een aanvullende tandartsverzekering.
Kinderen en de Zorgverzekeringswet
Verwacht je een baby? Volgens de Zorgverzekeringswet moet je je kind zelf aanmelden bij je zorgverzekeraar óf bij die van de andere ouder. Doe dit op tijd: maximaal binnen vier maanden na de geboorte van de baby. Als je je kind te laat aanmeldt, betaal je eventuele ziektekosten die voor die tijd gemaakt zijn mogelijk zelf.
Let op! Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met één van de ouders. Je betaalt dus nooit premie voor je kind. Lees nu meer over een zorgverzekering voor je kind.
Zorgverzekeringswet en acceptatieplicht
De Zorgverzekeringswet zegt dat zorgverzekeraars een acceptatieplicht voor de zorgverzekering hebben. Zorgverzekeraars mogen je dus nooit voor de basisverzekering weigeren op grond van je leeftijd, gezondheid of zorgbehoeften. Dit wordt ook wel de acceptatieplicht genoemd. Door de acceptatieplicht heeft iedere inwoner van Nederland toegang tot de meest belangrijke gezondheidszorg. Voor aanvullende verzekeringen geldt de acceptatieplicht volgens de Zorgverzekeringswet overigens niet.
Vrijstelling Zorgverzekeringswet
Woon en/of werk je in Nederland? Dan moet je bijna altijd een verplichte basisverzekering afsluiten. Er zijn echter twee uitzonderingen. Deze groepen hebben vrijstelling van de Zorgverzekeringswet:
- Mensen die werken in militaire dienst. Zij krijgen een zorgverzekering via Defensie.
- Gemoedsbezwaarden. Je bent gemoedsbezwaarde als je vanwege je geloof of levensovertuiging geen zorgverzekering af wilt sluiten. Je vraagt dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vrijstelling van de Zorgverzekeringswet aan. Je betaalt dan wel extra belasting, waarmee eventuele medische zorg voor jou en je gezin wordt betaald.
De Zorgverzekeringswet en je premie
Hoewel de basisverzekering voor iedereen dezelfde medische zorg vergoedt, is de premie niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Ben je op zoek naar de goedkoopste basisverzekering? Tijdens het zorgverzekering vergelijken op Geld.nl zie je direct welke zorgverzekering het voordeligst is. In onze handige zorgvergelijker kun je ook direct aangeven welke medische zorg je vergoed wilt krijgen. Je ziet dan direct de voordeligste zorgpakketten die op jouw wensen aansluiten.
Hoe wordt de Zorgverzekeringswet gefinancierd?
Zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor de belangrijkste medische zorg vanuit de basisverzekering. Denk aan de kosten van een bezoek aan de huisarts, een opname in het ziekenhuis of medicijnen van de apotheek. Dit kost flink wat geld. De totale kosten hiervan betalen we samen. Namelijk door:
- De premie voor de basisverzekering te betalen
- Door het betalen van de bijdrage Zvw. Deze bijdrage betaal je via je werkgever of uitkeringsinstantie. Ben je zzp’er of heb je een eigen onderneming? Dan betaal je de bijdrage Zvw rechtstreeks aan de Belastingdienst. Je ontvangt een aanslag nadat je aangifte hebt gedaan
- Het eigen risico te betalen als je bepaalde zorg nodig hebt
- Voor sommige zorg een wettelijke eigen bijdrage te betalen
De Zorgverzekeringswet: wat betekent het voor mij?
We zetten alle feiten over de Zorgverzekeringswet overzichtelijk voor je op een rij. Zo weet je precies wat de Zorgverzekeringswet voor jou betekent.
- De Zorgverzekeringwet regelt de zorgverzekering in Nederland
- In de Zorgverzekeringswet is onder meer bepaald dat iedere volwassene in Nederland een basisverzekering af moet sluiten
- De Zorgverzekeringswet bepaalt welke zorg de basisverzekering wel en niet vergoedt
- Alle Nederlandse zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de Zorgverzekeringswet
- Vrijstelling van de Zorgverzekeringswet krijg je soms als je gemoedsbezwaarde bent en vanwege je religie of levensovertuiging geen zorgverzekering af wilt sluiten. Je betaalt dan extra belasting
- Ga je in militaire dienst? Ook dan heb je vrijstelling van de Zorgverzekeringswet. Defensie betaalt dan jouw zorgkosten
- Om de Zorgverzekeringswet goed uit te kunnen voeren, betalen we met zijn allen de kosten hiervoor. Dit doe je onder meer door de premie voor je basisverzekering te betalen
- Verder wordt de Zorgverzekeringswet bekostigd doordat je het eigen risico betaalt, voor sommige zorg een eigen bijdrage betaalt en door het afdragen van de bijdrage Zvw via je werkgever of uitkeringsinstantie
Heb je nog vragen over de Zorgverzekeringswet? Je kunt de volledige Zorgverzekeringswet hier lezen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Deze kan je precies vertellen wat de Zorgverzekeringswet voor jouw persoonlijke situatie betekent.