Wat gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt?
Als je één maand je zorgverzekering niet betaalt omdat er bijvoorbeeld te weinig geld op je rekening stond, is er niet zo veel aan de hand. Je zorgverzekeraar stuurt je in dat geval een betalingsherinnering. Betaal je die op tijd? Dan gebeurt er verder niets. Maar loopt je betalingsachterstand verder op, dan meldt je zorgverzekeraar je na zes maanden aan als wanbetaler bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). In dit artikel geven we meer informatie over wat er gebeurt als je je zorgverzekering niet betaalt.
Zorgverzekering één maand niet betaald
We lieten het al even vallen: als je één maand je zorgverzekering niet betaalt, is er nog geen man overboord. Je zorgverzekeraar stuurt je een betalingsherinnering die je binnen veertien dagen moet betalen. Betaal je niet bij de eerste betalingsherinnering? Dan ontvang je een tweede herinnering. Er worden dan ook incassokosten opgeteld bij het bedrag dat je moet betalen.
Reageer je ook niet op de tweede betalingsherinnering? Dan ontvang je steeds meer herinneringen en lopen de incassokosten verder op. Op een gegeven moment schakelt je zorgverzekeraar een deurwaarderskantoor in. Daarbij komen zeer hoge kosten kijken.
Tip! Het verschilt per zorgverzekeraar wanneer de zorgverzekering wordt afgeschreven. Komt de datum waarop de verzekeraar het geld van jouw rekening haalt niet goed uit, bijvoorbeeld omdat je salaris dan nog niet binnen is? Dan kun je de datum bij sommige zorgverzekeraars een paar dagen verzetten. Dit doe je in de online omgeving van je zorgverzekeraar, of door contact op te nemen met je verzekeraar.
Achterstand zorgverzekering na zes maanden
Heb je al zes maanden je zorgverzekering niet betaald? Dan meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Je valt dan onder de regeling betalingsachterstand zorgpremie en betaalt je premie vanaf dat moment aan het CAK. Je werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds houdt de premie van je loon in en betaalt deze aan het CAK. Heb je een eigen bedrijf of niet voldoende inkomsten? Dan ontvang je maandelijks een acceptgiro van het CJIB. Hiermee kun je de premie zelf betalen.
Ben je door je zorgverzekeraar aangemeld als wanbetaler? Dan ontvang je geen zorgtoeslag van de Belastingdienst meer op je eigen rekening. De Belastingdienst maakt de zorgtoeslag rechtstreeks over aan het CAK. Dit wordt verrekend met de premie die je betaalt.
Boete zorgverzekering niet betaald
De premie die je aan het CAK betaalt is flink hoger dan de gewone zorgpremie. Dit heet een bestuursrechtelijke premie. De bestuursrechtelijke premie bedraagt 130% van de gemiddelde premie voor een basisverzekering.
Zorgverzekering niet betaald en zorg nodig
Bij een betalingsachterstand blijf je bij je huidige zorgverzekeraar verzekerd voor de basisverzekering. Heb je een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering? Je zorgverzekeraar beëindigt deze meestal bij een betalingsachterstand. Dit gebeurt vaak als je twee maanden je premie niet betaalt. Heb je medische zorg nodig? Je kunt dus gewoon gebruikmaken van zorg die onder de basisverzekering valt, maar niet meer van je aanvullende verzekeringen.
Iedereen die in Nederland woont en 18 jaar of ouder is, moet verplicht een basisverzekering hebben. Ook als je je zorgverzekering niet betaalt, kom je dus niet zonder basisverzekering te zitten. Lees hier wat er gebeurt als je geen zorgverzekering hebt.
Achterstand zorgverzekering? Opzeggen niet mogelijk
Je zorgverzekering opzeggen kan niet zolang je een betalingsachterstand hebt bij je zorgverzekeraar. Overstappen van zorgverzekering is dus niet mogelijk totdat je de betalingsachterstand helemaal hebt ingelopen.
Let op: dit geldt niet als je een betalingsachterstand voor het eigen risico hebt. Als je nog (een deel van) je eigen risico moet betalen aan je zorgverzekeraar, mag je wel overstappen.
Betalingsregeling treffen met zorgverzekeraar
Met de bestuursrechtelijke premie die je aan het CAK betaalt, wordt vanaf dat moment je basisverzekering betaald. Daarnaast moet je de betalingsachterstand die je daarvoor hebt opgebouwd alsnog zelf afbetalen. Hiervoor tref je het beste een betalingsregeling met je zorgverzekeraar. Je betaalt het openstaande bedrag dan in maandelijkse termijnen af.
Heb je de betalingsachterstand helemaal afbetaald óf heb je een betalingsregeling met je zorgverzekeraar getroffen? Dan meldt je verzekeraar je af bij het CAK. Je betaalt je zorgpremie dan voortaan weer gewoon rechtstreeks aan je zorgverzekeraar. Heb je via de gemeente een regeling voor schuldhulpverlening getroffen? Ook dan meldt de zorgverzekeraar je af bij het CAK.
Ik kan mijn zorgverzekering niet betalen, wat nu?
Heb je moeite met het betalen van je zorgverzekering? Wees problemen voor. Kijk alvast of je zelf een betalingsregeling met je zorgverzekeraar kunt treffen. Check ook of je met jouw inkomen recht hebt op zorgtoeslag van de Belastingdienst. Ook hebben sommige gemeenten een financiële tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen die moeite hebben met het betalen van de zorgverzekering.
Vaak kan je zorgverzekering een stuk goedkoper. Ga je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl en vind de goedkoopste zorgverzekering die bij jouw zorgwensen past. Check ook of je niet té goed verzekerd bent. In onze handige zorgvergelijker geef je precies aan voor welke zorg je wel en niet verzekerd wilt zijn.
Zorgverzekering niet betaald: de feiten op een rij
Wat gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt? We zetten de feiten overzichtelijk voor je op een rij:
- Je krijgt een betalingsherinnering die je binnen 14 dagen moet betalen.
- Betaal je die niet? Je verzekeraar stuurt je in dat geval diverse betalingsherinneringen. Bovenop de premie betaal je ook veel incassokosten. Uiteindelijk schakelt je zorgverzekeraar een deurwaarderskantoor in om het geld te innen.
- Heb je zes maanden of langer je zorgverzekering niet betaald? Dan meldt de verzekeraar je bij het CAK aan voor de regeling betalingsachterstand zorgpremie. Je betaalt dan een hogere, bestuursrechtelijke premie via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
- Als je als wanbetaler bent aangemeld, ontvang je geen zorgtoeslag meer op je rekening. De Belastingdienst maakt de zorgtoeslag direct over aan het CJIB.
- Heb je zorg nodig terwijl je je zorgverzekering niet hebt betaald? Ook bij een betalingsachterstand behoud je de basisverzekering bij je zorgverzekeraar. Je kunt dus gebruik maken van alle zorg die onder de basisverzekering valt.
- Je verzekeraar zegt aanvullende verzekeringen meestal op als je langer dan twee maanden je zorgverzekering niet betaalt. Heb je een tijdje geen zorgpremie betaald? Dan kun je geen gebruik meer maken van de zorg uit deze aanvullende verzekeringen.
- Heb je moeite om je zorgverzekering te betalen? Vraag zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Voor mensen met een laag inkomen zijn er soms bepaalde regelingen vanuit de gemeente. Kijk dit goed na.
- Verzekeringen vergelijken helpt je om de goedkoopste zorgverzekering te vinden.