Wat is wachtlijsbemiddeling en hoe werkt het?
Moet je lang wachten op een behandeling in het ziekenhuis of in een ggz-instelling? Dan biedt wachtlijstbemiddeling van je zorgverzekeraar misschien uitkomst. In dit artikel leggen we uit wat wachtlijstbemiddeling precies inhoudt en hoe het werkt.
Wat is wachtlijstbemiddeling?
Wachtlijstbemiddeling is een service die zorgverzekeraars aanbieden om hun verzekerden te helpen bij het verkorten van de wachttijd voor medische behandelingen. Als je op een wachtlijst staat, kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar en vragen om bemiddeling. De zorgverzekeraar overlegt vervolgens met de zorgaanbieder om te kijken of je eerder terecht kunt in een ander ziekenhuis.
Wachtlijstbemiddeling zorgt ervoor dat jij sneller geholpen kunt worden en niet onnodig lang hoeft te wachten op een behandeling. Dit kan vooral belangrijk zijn als je last hebt van klachten die snel behandeld moeten worden of als de situatie urgent is. Je hebt geen aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor wachtlijstbemiddeling. Ook met alleen een basisverzekering heb je recht op deze bemiddeling.
Hoe werkt wachtlijstbemiddeling?
Als je gebruik wilt maken van wachtlijstbemiddeling, kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Die informeert je over de mogelijkheden en het proces. Tijdens dit gesprek kijkt een zorgcoach samen met jou wat je wensen zijn en welke mogelijkheden er zijn. Vaak hebben zorgverzekeraars afspraken gemaakt met verschillende zorgaanbieders, waardoor ze kunnen bemiddelen en jouw plek op de wachtlijst kunnen wijzigen.
De zorgverzekeraar kijkt naar hoe druk het bij andere zorgaanbieders is en probeert om jouw behandeling te versnellen. Dit kan betekenen dat je naar een andere locatie moet reizen of dat je door een andere specialist behandeld wordt. Het streven is altijd om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk de benodigde medische hulp krijgt.
Goed om te weten! Tijdens het zorgverzekering vergelijken op Geld.nl tonen wij hoe goed zorgverzekeraars het doen qua wachtlijstbemiddeling. Je kunt zien hoeveel dagen ze het afgelopen jaar gemiddeld hebben bespaard aan wachttijd bij ziekenhuisbehandelingen en bij ggz-behandelingen.
Waarom is wachtlijstbemiddeling belangrijk?
Er zijn op dit moment lange wachttijden in de zorg. Bijvoorbeeld voor behandelingen in het ziekenhuis of voor psychische hulp. Door de coronacrisis is veel zorg daarnaast langdurig uitgesteld. Hierdoor zijn de wachtlijsten alleen maar langer geworden. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je last hebt van klachten die snel behandeld moeten worden. Wachtlijstbemiddeling biedt een oplossing voor verzekerden die niet onnodig lang willen wachten op medische hulp.
Door gebruik te maken van wachtlijstbemiddeling kun je misschien sneller geholpen worden en hoef je niet zelf actief op zoek te gaan naar alternatieve zorgaanbieders. De zorgverzekeraar neemt dit proces uit handen en regelt alles voor je. Uiteraard houdt de zorgcoach van je zorgverzekeraar wel altijd rekening met jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden.