Kun je van zorgverzekering overstappen met een betalingsachterstand?
Stel je voor: je hebt een betalingsachterstand bij je huidige zorgverzekeraar en je wilt graag overstappen naar een andere zorgverzekering. Helaas is overstappen van zorgverzekering niet mogelijk als je achterloopt met de betalingen van je zorgpremie. Heb je alleen een betalingsachterstand van het eigen risico? Dan kun je vaak wel overstappen. In dit artikel lees je precies welke mogelijkheden er zijn als je een betalingsachterstand hebt en wilt overstappen van zorgverzekering.
Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand, kan dat?
In Nederland hebben ongeveer 179.000 mensen een betaalachterstand bij hun zorgverzekeraar (bron: Rijksoverheid). Een betaalachterstand ontstaat als je een achterloopt met het betalen van je zorgpremie, of wanneer je een rekening voor het eigen risico of een eigen bijdrage niet (volledig) betaalt.
Heb je een betaalachterstand van je zorgpremie? Dan kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Niet omdat een nieuwe zorgverzekeraar je aanvraag niet accepteert, maar omdat je je huidige zorgverzekering alleen kunt opzeggen als je geen betaalachterstanden van de zorgpremie (meer) hebt.
Als je een nieuwe zorgverzekering aanvraagt, controleert de nieuwe verzekeraar eerst waar je op dat moment nog verzekerd bent. Als blijkt dat je achterloopt met het betalen van je zorgpremie, zal je huidige verzekeraar de zorgverzekering dus niet stopzetten. Je kunt pas overstappen wanneer je de achterstallige zorgpremie volledig hebt afbetaald.
Als je een betaalachterstand van het eigen risico hebt, kun je wel overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Je betaalt de openstaande schuld nog wel af bij je huidige zorgverzekeraar. Je kunt hiervoor vaak een betalingsregeling treffen.
Lees hier welke gevolgen het nog meer heeft als je je zorgverzekering niet (altijd) betaalt. Zo kan de verzekeraar bijvoorbeeld je aanvullende verzekering of tandartsverzekering stopzetten. Je hebt dan alleen nog de verplichte basisverzekering.
Betaalachterstand zorgverzekering, wanneer kan ik overstappen?
Zoals je hierboven gelezen hebt, is overstappen van zorgverzekering alleen mogelijk wanneer je geen betaalachterstand van je zorgpremie hebt. Je kunt wel weer overstappen als de premieschuld volledig is afbetaald, inclusief eventuele incassokosten.
Heeft de zorgverzekeraar een deurwaarderskantoor ingeschakeld om (een deel van) de premieschuld te innen? Dan moet je het openstaande bedrag eerst volledig aflossen bij het deurwaarderskantoor, voordat je kunt overstappen.
Heeft je zorgverzekeraar je als wanbetaler aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK)? Dan betaal je maandelijks een bestuursrechtelijke zorgpremie aan het CAK in plaats van de zorgpremie die je normaal gesproken rechtstreeks aan je zorgverzekeraar betaalt. Zolang je bij het CAK aangemeld bent voor de regeling betalingsachterstand zorgpremie kun je niet overstappen van zorgverzekering.
Je zorgverzekeraar meldt je pas af bij het CAK als je de volledige betaalachterstand hebt ingelopen of hiervoor een betalingsregeling hebt getroffen bij je zorgverzekeraar. Let op: zolang er een betalingsregeling loopt, kun je niet overstappen van zorgverzekering. Dat kan pas weer wanneer de volledige schuld is afgelost bij je zorgverzekeraar.
Tips overstappen van zorgverzekering met betaalachterstand
We geven je graag enkele handige tips als je een betaalachterstand hebt bij je zorgverzekeraar. Zo los je de betaalachterstand zo snel mogelijk op, waarna je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering.