Waarop letten bij een zorgverzekering als chronisch zieke?
Als je chronisch ziek bent, is een goede zorgverzekering extra belangrijk. Je wilt zonder gedoe de zorg vergoed krijgen die jij nodig hebt en naar de zorgverleners van je keuze kunnen. Natuurlijk wil je daar niet te veel voor betalen. In dit artikel geeft de vergelijkingssite voor verzekeringen Geld.nl je handige tips zodat je zelf een goede keuze maakt.
1. Kun je overstappen van zorgverzekering als je chronisch ziek bent?
Mensen denken vaak dat ze niet kunnen overstappen van zorgverzekering als ze chronisch ziek zijn. Voor de basisverzekering is overstappen van zorgverzekeraar echter altijd mogelijk. Er geldt namelijk een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat de verzekeraar je nooit mag weigeren als klant. Dus ook niet als je chronisch ziek bent.
Heb je een uitgebreide aanvullende verzekering nodig? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of de tandarts? Dan stelt de zorgverzekeraar je soms eerst een aantal medische vragen. Op basis van je antwoorden bepaalt de zorgverzekeraar of hij je accepteert als klant. Wanneer je chronisch ziek bent en veel zorgkosten verwacht, kan dat een reden zijn voor de zorgverzekeraar om je niet te accepteren voor de aanvullende verzekering. Let daarom tijdens het zorgverzekering vergelijken goed op bij welke zorgverzekeraars je terecht kan zonder medische selectie.
2. Overstappen zorgverzekering bij chronische ziekte? Niet opzeggen vóór acceptatie
Dit brengt ons meteen op de volgende tip: zeg als je chronisch ziek bent nooit je huidige zorgverzekering op voordat je nieuwe zorgverzekeraar je heeft geaccepteerd. Zo kun je altijd nog bij je huidige zorgverzekeraar blijven als de nieuwe je niet accepteert. Zeg je namelijk toch je zorgverzekering op en wil je terugkomen bij je oude zorgverzekeraar? Dan kan ook die je misschien weigeren als ze een medische selectie gebruiken voor de aanvullende verzekering.
3. Wat vergoedt je basisverzekering als je chronisch ziek bent?
De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, bloedonderzoek, de meeste medicijnen en behandelingen in het ziekenhuis.
Ook voor fysiotherapie krijg je vaak een vergoeding uit de basisverzekering als je chronisch ziek bent. Hiervoor gebruiken alle zorgverzekeraars de wettelijk bepaalde lijst met chronische aandoeningen. Staat jouw aandoening hierop? Dan vergoedt je basisverzekering de fysiotherapie vanaf de twintigste behandeling. De eerste twintig behandelingen betaal je zelf of je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Behandeling 21 en alle latere fysiotherapiebehandelingen voor je ziekte vergoedt je basisverzekering voortaan.
Heb je echter een chronische aandoening die niet op de lijst staat? Dan kun je je alleen aanvullend verzekeren voor de fysiotherapiebehandelingen, de basisverzekering vergoedt dan niets. Heb je 20 of meer behandelingen per jaar nodig? Dan krijg je vaak te maken met een medische selectie voor de aanvullende zorgverzekering.
4. Zorgverzekering chronisch zieken en het eigen risico
Moet je regelmatig naar het ziekenhuis, een therapeut of gebruik je veel medicijnen? Dan maak je je eigen risico elk jaar snel vol. Het is daarom als je chronisch ziek bent vaak niet verstandig je eigen risico te verhogen. Wel kun je de kosten betaalbaar houden door het eigen risico bij je zorgverzekeraar in termijnen te betalen. Zo betaal je bijvoorbeeld elke maand een tiende of twaalfde deel van dit bedrag in plaats van in één keer het hele bedrag. Meer daarover lees je in het artikel Eigen risico zorgverzekering.
5. Zorgverzekering chronisch zieken en medicijnen
Naast de vergoeding voor fysiotherapie is de vergoeding voor medicijnen vaak belangrijk als je chronisch ziek bent. De overheid stelt elk jaar opnieuw vast welke geneesmiddelen de basisverzekering moet vergoeden. Op de website Medicijnkosten.nl vind je of jouw medicijn vergoed wordt door de basisverzekering. Je leest hier meer over in het artikel Geneesmiddelenvergoedingssysteem.
Van alle geneesmiddelen die op de lijst staan, mogen zorgverzekeraars zelf bepalen welk merk ze vergoeden. Overweeg je over te stappen van zorgverzekering, controleer dan eerst of je nieuwe zorgverzekeraar van het medicijn dat je gebruikt hetzelfde merk vergoedt, anders moet je misschien overstappen naar een ander merk. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar niet iedereen vindt het prettig om te wisselen van merk medicijnen. Op de website van de zorgverzekeraar vind je een ‘lijst met preferente geneesmiddelen’. Hierin zie je welk merk de zorgverzekeraar vergoedt voor jouw medicijnen.
Soms betaal je voor de medicijnen die de basisverzekering vergoedt een eigen bijdrage. Dit is echter nooit meer dan € 250 per jaar. Wil je een vergoeding voor de eigen bijdrage of voor medicijnen die de basisverzekering niet vergoedt? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren.
6. Zorgverzekering chronisch zieken en gecontracteerde zorg
Ben je chronische ziek en ga je overstappen van zorgverzekering? Controleer dan altijd of de zorgverleners van jouw keuze een contract hebben met je nieuwe zorgverzekeraar. Kies je voor een restitutiepolis, dan is dit niet nodig, omdat je dan ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners een volledige vergoeding krijgt. Kies je echter voor een naturapolis? Dan krijg je bij niet-gecontracteerde zorgverleners een lagere vergoeding en moet je een deel van de rekening zelf betalen. Bij een combinatiepolis krijg je alleen voor sommige soorten zorg te maken met gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld alleen bij psychische hulp.
Tip! In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je bij elke zorgverzekering opzoeken of de zorgverleners waar je naartoe gaat een contract hebben met de verzekeraar.