Mag een zorgverzekeraar je weigeren?
Zorgverzekeraars zijn volgens de wet verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen mag de verzekeraar zelf bepalen wie hij als klant accepteert. In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie én enkele handige tips over de acceptatie van de zorgverzekering.
Tip! Direct weten hoe het zit met de acceptatie van zorgverzekering en wat er gebeurt nadat je een zorgverzekering hebt aangevraagd? In deze video leggen moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis het uit.
1. Waarom acceptatieplicht zorgverzekering?
Iedereen in Nederland heeft recht op goede gezondheidszorg en is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Woon je in Nederland en ben je boven de achttien jaar? Dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste medische zorg. De overheid heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering ingesteld. Zo kan iedereen zich verzekeren voor de belangrijkste gezondheidszorg. Dit betekent dat een zorgverzekeraar je niet mag weigeren voor de basisverzekering.
2. Uitzondering acceptatieplicht zorgverzekering
Er geldt één uitzondering op de acceptatieplicht voor de basisverzekering. Heeft een zorgverzekeraar je zorgverzekering stopgezet omdat je fraude hebt gepleegd, of omdat je de premie een langere tijd niet hebt betaald? Dan mag diezelfde verzekeraar je de eerstvolgende vijf jaar als klant weigeren. Dit geldt ook voor de basisverzekering. Andere zorgverzekeraars zijn wel verplicht om je voor de basisverzekering te accepteren als klant. De acceptatieplicht geldt niet voor aanvullende verzekeringen.
Let op! Heb je op dit moment nog een betalingsachterstand en/of een betalingsregeling met je zorgverzekeraar? Dan mag je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Een andere zorgverzekering zal je dan ook niet accepteren, ook niet voor de basisverzekering.
3. Acceptatie aanvullende verzekering
Een aanvullende verzekering dekt de kosten voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Denk bijvoorbeeld aan extra fysiotherapie, een bril of lenzen, of alternatieve geneeswijzen. Bij het aanvragen van een aanvullende zorgverzekering krijg je soms te maken met medische acceptatie. Zo wil de verzekeraar inschatten hoeveel kosten je verwacht te maken. Je moet dan vragen beantwoorden over behandelingen die je komend jaar verwacht.
Als je veel behandelingen zoals extra fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen verwacht, kunnen verzekeraars je weigeren voor de aanvullende verzekering. In enkele gevallen krijg je een minder uitgebreide zorgverzekering aangeboden.
4. Tandartsverzekering zonder medische acceptatie
Wil je een uitgebreide tandartsverzekering afsluiten? Ook dan geldt er vaak een medische acceptatie. Jij of je tandarts moeten een vragenlijst invullen over de staat van je gebit, of je recent controles hebt gehad en welke behandelingen je het komende jaar verwacht. Heb je een tijdje geen controles gehad, of verwacht je dure behandelingen? Dan kan de verzekeraar je weigeren voor de tandartsverzekering. Ook kan de verzekeraar je een minder uitgebreide tandartsverzekering aanbieden.
Bonustip! Op Geld.nl vind je snel en eenvoudig verzekeraars bij wie je een tandartsverzekering zonder medische acceptie kunt afsluiten. Vink in de zorgvergelijker de filter ‘directe acceptatie’ aan en je ziet direct bij welke verzekeraars je terechtkunt voor een tandartsverzekering met directe acceptatie.
5. Waarom medische acceptatie bij uitgebreide zorgverzekering?
Een zorgverzekering is bedoeld om onverwachte zorgkosten uit te betalen. Krijg je onverwachts een ernstige ziekte of een ongeluk? Dan vergoedt de basisverzekering je zorgkosten volledig. Ook als je de huisarts of een specialist in het ziekenhuis bezoekt, vergoed de basisverzekering dit. De verzekeraar kan deze zorgkosten betalen, omdat niet elke verzekerde elk jaar (hoge) zorgkosten maakt.
Stel je voor: je weet van tevoren dat je het komende jaar extra fysiotherapie nodig hebt, of dure wortelkanaalbehandelingen bij de tandarts. Dat is vaak het moment waarop je kiest voor een aanvullende zorgverzekering. Een zorgverzekeraar kan er op zo’n moment voor kiezen je te weigeren voor de aanvullende verzekering, omdat deze kosten van tevoren te voorzien waren.
Een acceptatiebeleid zorgt er dus voor dat deze hoge zorgkosten betaalbaar blijven voor verzekeraars. Ook vragen zorgverzekeraars om deze reden een hogere premie voor aanvullende verzekeringen.
6. Acceptatie zorgverzekering tips
Dat niet elke verzekeraar je direct accepteert hoeft geen reden te zijn om niet over te stappen. Maar heb je specifieke zorg nodig? Dan geven we je nog een paar enkele handige tips, zodat je overstap soepel verloopt en je niet voor verrassingen komt te staan.
- Stap je over naar een zorgverzekeraar zonder directe acceptatie? Zeg dan je oude zorgverzekering niet direct op, maar wacht eerst de uitslag van de medische selectie af. Als je huidige verzekeraar ook een medische selectie hanteert, is deze namelijk niet meer verplicht je terug te nemen als klant nadat je de verzekering hebt opgezegd.
- Niet elke zorgverzekeraar hanteert een medische selectie. Vink in de zorgvergelijker op onze onafhankelijke vergelijkingssite de filter ‘directe acceptatie’ aan. Zo krijg je direct verzekeringen te zien die aansluiten op je zorgwensen én waarbij je direct wordt geaccepteerd.
- Sommige verzekeraars hanteren in plaats van een medische selectie een wachttijd voor dure behandelingen. Je krijgt dan bijvoorbeeld alleen een vergoeding voor kronen of bruggen als je ten minste zes of twaalf maanden verzekerd bent. Bij orthodontie geldt bij sommige zorgverzekeringen een wachttijd van één of twee jaar. Ga je op Geld.nl je zorgverzekering vergelijken? Dan zie je van elke zorgverzekering direct of er een wachttijd geldt. Ook hier kun je op filteren in onze zorgvergelijker. Zo zie je alleen zorgverzekeringen zonder wachttijd!
7. Zorgverzekering geweigerd, wat nu?
Is je aanvraag voor een aanvullende zorgverzekering of uitgebreide tandartsverzekering geweigerd? Dan kun je het natuurlijk altijd bij een andere zorgverzekeraar proberen. De voorwaarden voor uitgebreide verzekeringen verschillen namelijk per verzekeraar. Ook kun je bij je huidige zorgverzekeraar kiezen voor een zorgverzekering met een minder uitgebreide dekking, en een deel van je zorgkosten zelf betalen.
Acceptatie zorgverzekering: de feiten op een rij
We zetten alle feiten over de acceptatie van de zorgverzekering overzichtelijk voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je helemaal op de hoogte bent:
- De zorgverzekering dekt de kosten van medische behandelingen.
- Iedereen in Nederland heeft recht op medische zorg. Zorgverzekeraars mogen je om die reden niet weigeren voor de basisverzekering.
- Er is één uitzondering: heb je fraude gepleegd, of een langere tijd je premie niet betaald? Dan mag die verzekeraar je vijf jaar lang weigeren voor de basisverzekering. Andere verzekeraars moeten je wel accepteren voor de basisverzekering.
- Voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. De zorgverzekeraar bepaalt zelf of hij je wil accepteren als klant.
- Voor aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen met een uitgebreide dekking, hanteren zorgverzekeraars vaak een medische acceptatie. Verwacht je het komende jaar veel zorgkosten of dure behandelingen? Dan kun je worden geweigerd.
- Op Geld.nl vind je snel en eenvoudig zorgverzekeringen zonder medische acceptatie en zonder wachttijd. Zo vind je direct een zorgverzekering die aansluit op jouw persoonlijke wensen.
- Ben je geweigerd voor een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering? Probeer het dan bij een andere verzekeraar. Je kunt ook voor een minder uitgebreide dekking kiezen bij je huidige zorgverzekeraar, en een deel van de zorgkosten zelf betalen.