Wel of niet aanvullend verzekeren?
In Nederland moet iedereen die 18 jaar of ouder is verplicht een basisverzekering afsluiten voor zorg. Daarnaast kun je één of meer aanvullende verzekeringen afsluiten. Heb je specifieke zorgwensen die de basisverzekering niet vergoedt? Bijvoorbeeld tandzorg, extra fysiotherapie of brillen en lenzen? Dan is een aanvullende verzekering een verstandige keuze. In dit artikel lees je of een aanvullende verzekering voor jou zin heeft.
Tip! Liever kijken dan lezen? Bekijk dan deze video waarin moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis je uitleggen of een aanvullende zorgverzekering voor jou verstandig is.
1. Waarom aanvullende zorgverzekering?
Heb je specifieke zorgbehoeften? Dan is het verstandig om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen. De meeste mensen die een aanvullende zorgverzekering afsluiten, doen dit voor:
- Tandartskosten: Vanaf 18 jaar vergoedt je basisverzekering die niet meer. Vooral als je vaak gaatjes hebt of een dure behandeling verwacht, is een aanvullende tandartsverzekering een verstandige keuze.
- Fysiotherapie: De basisverzekering vergoedt fysiotherapie voor volwassenen alleen bij bepaalde chronische aandoeningen. Meestal krijg je pas een vergoeding vanaf de 20e behandeling. Sport je fanatiek of heb je lichamelijk zwaar werk, dan is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie een goede keuze. Zo ben je toch goed verzekerd als je een blessure krijgt.
- Zorg in het buitenland: In sommige landen zijn de kosten voor behandelingen duurder dan in Nederland. Omdat de basisverzekering in het buitenland maximaal de tarieven vergoedt die in Nederland gebruikelijk zijn, is een aanvullende verzekering verstandig als je naar een land gaat waar de zorgkosten hoger zijn dan in Nederland. Lees hier meer over je zorgverzekering in het buitenland.
- Alternatieve geneeswijzen: Deze vallen namelijk nooit onder de basisverzekering.
- Zwangerschap en bevallen: Je basisverzekering vergoedt verloskundige hulp, een bepaald aantal uren kraamzorg en noodzakelijke echo’s. Wil je meer kraamzorg of zwangerschapscursussen? Of wil je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevallen? Dan is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten hiervoor. Lees hier meer over je zorgverzekering en zwangerschap.
Wel of niet aanvullend verzekeren?
Toch loont het lang niet altijd om je aanvullend te verzekeren voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. Je betaalt voor een aanvullende verzekering namelijk extra premie. Als die premie hoger is dan wat je aan zorgkosten verwacht te maken, kun je de zorg beter zelf betalen in plaats van aanvullend verzekeren.
2. Voorbeelden geen aanvullende verzekering
In sommige gevallen sluiten mensen een aanvullende zorgverzekering af zonder dat het echt nodig is. Dat is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:
- Je verzekert je aanvullend voor tandartskosten, terwijl je alleen af en toe op controle gaat en nooit gaatjes hebt.
- Je verzekert je alleen aanvullend voor brillen en lenzen. Omdat je meestal een maximaal bedrag per twee of drie jaar vergoed krijgt, betaal je doorgaans meer aan premie dan je zorgverzekering uiteindelijk vergoedt.
3. Is een aanvullende zorgverzekering nodig? Bereken het!
Of je een aanvullende verzekering nodig hebt of niet, is eigenlijk een kwestie van een rekensommetje maken:
- Bereken eerst hoeveel zorgkosten je in een jaar verwacht te maken die onder de aanvullende verzekering vallen.
- Bekijk daarna wat de aanvullende verzekering je kost per jaar. Vergelijk zorgverzekeringen om te zien welke aanvullende zorgverzekering voor jou de beste keuze is.
- Is de verwachte vergoeding hoger dan de kosten voor de verzekering? Dan is het verstandig om je aanvullend te verzekeren. In andere gevallen kun je beter zelf de zorgkosten betalen.
- Ga vervolgens elk jaar verzekeringen vergelijken om zeker te weten of jouw zorgverzekering nog wel de goedkoopste is. Ook kunnen je zorgwensen veranderen in een jaar tijd. Check dus jaarlijks of je aanvullende zorgverzekering nog bij je past.
Tip! In onze zorgvergelijker zie je direct of een aanvullende zorgverzekering voor jou zin heeft. Je geeft eenvoudig aan welke zorg je verwacht nodig te hebben en ziet vervolgens welke verzekeraars passen bij je zorgwensen én wie voor jou de goedkoopste zorgverzekering biedt.
4. Aanvullende zorgverzekering wel of niet? Denk ook aan onverwachte kosten!
Natuurlijk kun je niet altijd alle zorgkosten volledig voorspellen. Zo heb je soms onverwacht zorg nodig in het buitenland of adviseert je arts extra fysiotherapie na een ongeval of blessure. Heb je een spaarpotje achter de hand om dit soort kosten op te vangen? Dan is een aanvullende verzekering niet nodig. Heb je echter geen geld om deze onverwachte zorgkosten op te vangen? Misschien wil je jezelf toch aanvullend verzekeren voor de zekerheid.