Hoe werkt losse aanvullende verzekering bij andere verzekeraar afsluiten?
Bij sommige zorgverzekeraars kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten, ook als je basisverzekering bij een andere verzekeraar loopt. Dit moet je zelf regelen: meestal kan dit niet via de website van een zorgverzekeraar. Neem dus zelf contact op met de verzekeraar waar je een losse aanvullende verzekering wilt afsluiten. De verzekeraar vertelt je wat de mogelijkheden en kosten zijn. In dit artikel lees je alles over de losse aanvullende zorgverzekering en of dit een verstandige keuze is.
Kan ik een losse aanvullende verzekering ergens anders afsluiten?
Ruim 82 procent van de Nederlanders heeft naast de verplichte basisverzekering één of meer aanvullende zorgverzekeringen. Je kunt hierbij denken aan een tandartsverzekering of een aanvullende verzekering met dekking voor brillen en lenzen, extra fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.
Als je naar de losse premies kijkt, lijkt het soms voordeliger om je basisverzekering en aanvullende verzekering apart af te sluiten bij verschillende zorgverzekeraars. Dit omdat bij de ene verzekeraar de basisverzekering erg voordelig is, terwijl de andere verzekeraar de goedkoopste aanvullende verzekeringen aanbiedt. Toch is een losse aanvullende verzekering vaak niet de voordeligste optie.
Losse aanvullende verzekering ergens anders afsluiten duurder
Een losse aanvullende verzekering afsluiten is vrijwel altijd duurder dan een aanvullende verzekering bij de zorgverzekeraar waar je ook je basisverzekering hebt. De premie voor een aanvullende verzekering die je tegenkomt op websites van verzekeraars of tijdens het zorgverzekeringen vergelijken, betaal je namelijk alleen als je de verzekering in combinatie met een basisverzekering afsluit. Voor een aparte aanvullende verzekering betaal je tot wel 25 procent meer premie.
Losse aanvullende verzekering afsluiten onhandig
Ook brengt het meer administratieve rompslomp met zich mee als je je basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars afsluit. Je moet bij elke zorgrekening zelf bedenken bij welke verzekeraar je deze indient. Als je medicijnen gebruikt, moet je bijvoorbeeld eerst uitzoeken of je basisverzekering die vergoedt. Is dit niet het geval of moet je een eigen bijdrage betalen? Dan moet je uitzoeken of je de eigen bijdrage en de kosten voor de medicatie kunt declareren bij je aanvullende zorgverzekering.
Als je basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar lopen, regelt die dit allemaal. Je hoeft dan nergens naar om te kijken.
Losse aanvullende verzekering: ja of nee?
Kortom: je aanvullende verzekering los afsluiten bij een andere zorgverzekeraar is meestal duurder en bovendien onhandig. Daarom kun je op Geld.nl alleen een aanvullende verzekering tegelijk met je basisverzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar. Door in onze zorgvergelijker zelf je zorgwensen in te vullen, krijg je een overzicht met goedkope zorgverzekeringen die naadloos op jouw zorgwensen aansluiten. Je kiest direct het zorgpakket met de beste basisverzekering én aanvullende verzekering voor jouw situatie.
Losse aanvullende verzekering afsluiten: de feiten op een rij
We zetten de feiten over een losse aanvullende verzekering afsluiten voor je op een rij:
- Bij sommige zorgverzekeraars kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten, ook als je basisverzekering elders loopt.
- Een losse aanvullende verzekering is tot wel 25 procent duurder dan wanneer je deze in combinatie met een basisverzekering afsluit.
- Ook brengt een losse aanvullende verzekering extra administratieve rompslomp met zich mee. Zorgrekeningen moet je soms bij twee verschillende zorgverzekeraars declareren.
- Geef je de voorkeur aan gemak en lage kosten? Kies dan voor een zorgpakket bestaande uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar. Verzekeringen vergelijken helpt je bij het vinden van een goedkoop zorgpakket dat bij jouw situatie past.