Vallen zonnepanelen onder de dekking van je woonverzekering?
Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Met zonnepanelen produceer je zelf duurzame energie en bespaar je flink op je energierekening. Als je een koopwoning hebt, vallen zonnepanelen vaak onder de dekking van je opstal- of woonverzekering. In dit artikel lees je hoe dit precies werkt en geven we je enkele handige tips over het verzekeren van je zonnepanelen.
1. Zonnepanelen melden bij verzekering
Bij sommige opstalverzekeringen zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. Maar bij sommige verzekeraars moet je eerst specifiek doorgeven dat je zonnepanelen wilt meeverzekeren. Vraag je een nieuwe woonverzekering aan? Informeer dan altijd even hoe de dekking voor je zonnepanelen is.
Hetzelfde geldt als je net zonnepanelen hebt aangelegd. Geef dit dan voor de zekerheid door aan je opstalverzekeraar: zo weet je zeker dat je de zonnepanelen goed verzekert. Soms verhoogt de verzekeraar de premie van je opstalverzekering. Het aanbrengen van zonnepanelen verhoogt immers de totale waarde van je woning.
2. Verzekeren zonnepanelen bij huurhuis
Huur je een woning en heb jij of een vorige bewoner zonnepanelen laten leggen? Dan verzeker je de zonnepanelen mee op je inboedelverzekering via het huurdersbelang. Ook hiervoor betaal je vaak extra premie.
Let op! Als de verhuurder de zonnepanelen zelf heeft laten plaatsen, hoef jij niets te doen. De verhuurder regelt de opstalverzekering voor het pand en zorgt zelf voor het meeverzekeren van de zonnepanelen.
3. Zonnepanelen inboedel of opstal?
In de meeste gevallen liggen zonnepanelen vast op je woning, bijvoorbeeld op het dak of tegen de gevel. Veel opstalverzekeringen stellen als voorwaarde dat de zonnepanelen met schroeven aan je woning vastzitten. Als je losse panelen in je tuin of op een plat dak hebt liggen, moeten ze vaak zijn verzwaard. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan mag je bij sommige verzekeraars de zonnepanelen niet meeverzekeren bij je opstalverzekering. Je moet de zonnepanelen dan verzekeren op je inboedelverzekering. Dit geldt ook als je een koopwoning hebt en je zonnepanelen los op of bij je woning liggen.
4. Losse zonnepanelen verzekeren tegen diefstal
Heb je losse zonnepanelen? Let dan ook even goed op de dekking van je inboedelverzekering bij diefstal. De meest inboedel- en opstalverzekeringen vergoeden diefstal namelijk alleen als er sporen zijn van inbraak. Maar als de zonnepanelen los buiten of zonder verzwaring op je platte dak staan, zijn ze vrij gemakkelijk mee te nemen. Controleer dus altijd bij je verzekeraar of de zonnepanelen voldoende verzekerd zijn tegen diefstal als je losse panelen hebt.
5. Waarvoor zijn zonnepanelen verzekerd?
Met je opstal- of inboedelverzekering verzeker je je zonnepanelen tegen schades door:
- Brand
- Bliksem
- Storm
- Hagel
- Diefstal
6. Waarvoor zijn zonnepanelen niet verzekerd?
Er zijn ook een aantal schades die je opstal- of inboedelverzekering niet vergoeden. Namelijk:
- Schade door fouten bij aanleg en onderhoud
- Schade die niet zichtbaar is, bijvoorbeeld kleine haarscheurtjes waarvan je het effect alleen kunt meten met speciale meetapparatuur.
Laat daarom je zonnepanelen alleen instaleren en onderhouden door een erkende installateur. Ga er niet zelf mee aan de slag! Zo voorkom je veel problemen. Mocht er toch iets misgaan door de een fout in de installatie of onderhoud, dan kun je de schade verhalen op de installateur.
7. Moet je zonnepanelen apart verzekeren?
Bij veel installateurs of verkopers van zonnepanelen kun je een losse verzekering voor je zonnepanelen afsluiten. Zoals je in dit artikel leest, zijn zonnepanelen uitgebreid te verzekeren via je opstalverzekering of inboedelverzekering. Een aparte zonnepanelenverzekering is daarom meestal niet nodig.
Wil je toch een aparte zonnepanelenverzekering afsluiten, bijvoorbeeld omdat je opstal- of inboedelverzekering geen dekking biedt voor diefstal? Bedenk dan wel dat losse verzekeringen voor je zonnepanelen vaak duur zijn. Ga dus goed na of de kosten opwegen tegen het risico dat je afdekt.
Tip! Op zoek naar de beste inboedel-, opstal- of woonverzekering voor jouw zonnepanelen? Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste verzekering die schade aan jouw zonnepanelen optimaal vergoedt.
8. Zonnepanelen verzekeren? Bewaar je papieren!
Als je te maken krijgt met schade aan je zonnepanelen, moet je bij de verzekeraar de waarde van de panelen kunnen aantonen. Bewaar daarom altijd de factuur. Bewaar bij reparaties ook altijd de factuur, daarmee toon je bij verzekeraar aan wat de reparatie heeft gekost.