Hoe kun je je monument goed verzekeren?
Wonen in een monument is voor veel mensen een droom die uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een oude molen, een kathedraal of een traditioneel Zaans huisje. Een monument ademt vaak een karakteristieke en bovenal unieke sfeer. Als trotse eigenaar van een monumentaal pand wil je je woning natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Een opstalverzekering vergoedt schade aan je monument door bijvoorbeeld brand, inbraak, storm en blikseminslag. In dit artikel lees je precies waar je op let als je een opstalverzekering voor een monument afsluit.
Monument verzekeren en herbouwwaarde
Woon je in een monument en wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan moet de herbouwwaarde van je monument nauwkeurig bepaald worden. De herbouwwaarde van je monumentale pand is het bedrag dat nodig is om hetzelfde pand op dezelfde plek helemaal opnieuw te bouwen. Om de herbouwwaarde van een gewone koopwoning te berekenen gebruik je normaal gesproken de herbouwwaardemeter. Deze waardemeter gaat echter uit van standaardbouw. Een monument wijkt af van die standaardbouw. Vaak is er sprake van een bijzondere architectuur en unieke elementen.
Om de herbouwwaarde van een monument te bepalen, laat je een taxatie uitvoeren door een gecertificeerde taxateur. De taxateur maakt een taxatierapport op, waarin hij ook de herbouwwaarde van jouw monument vermeldt. Op basis van deze herbouwwaarde sluit je vervolgens een opstalverzekering af. Ook kun je een bouwhistorisch onderzoek laten uitvoeren. Hiermee geef je de verzekeraar inzicht in de precieze waarde van je monument.
Kosten opstalverzekering monument
Een opstalverzekering voor een monument is meestal duurder dan een verzekering voor een “gewone” koopwoning. Dat komt omdat een monument doorgaans meer waard is dan een standaard woning. Daarnaast zijn de herstelkosten voor een monument aanzienlijk hoger dan de herstelkosten voor een gewone koopwoning. Bij de restauratie van een monument krijg je te maken met bepaalde wetten en regels. Ook huur je hiervoor een Erkend Restauratie Bouwbedrijf in, waaraan vaak hoge kosten zijn verbonden.
Om deze reden kun je voor een monument helaas geen opstalverzekering afsluiten via Geld.nl. Je monument verzekeren kan bijvoorbeeld wel via Donatus.