Wat is onderverzekering en hoe werkt garantie tegen onderverzekering?
Garantie tegen onderverzekering wil zeggen dat, als achteraf blijkt dat de waarde waarvoor je huis of inboedel verzekerd zijn lager is dan de werkelijke waarde, je bij schade toch een volledige vergoeding krijgt van je inboedel- of opstalverzekering. In dit artikel lees je precies hoe de garantie tegen onderverzekering werkt en wat dit voor jou betekent.
Wanneer ben je onderverzekerd bij woonverzekeringen?
Onderverzekerd zijn betekent dat het bedrag waarvoor je woonhuis en/of je inboedel verzekerd is, lager is dan de werkelijke waarde. Je merkt hier pas iets van als je een schade meldt bij de verzekeraar. Stelt de verzekeraar bijvoorbeeld vast dat de waarde van je spullen hoger is dan de waarde die staat vermeld op de polis van je inboedelverzekering? Dan betaalt de verzekeraar maar een deel van de schade uit.
Formule onderverzekering berekenen
Hiervoor hanteren verzekeraars bij onderverzekering een vaste formule. Je krijgt bij een schade hetzelfde percentage vergoed als het percentage waarvoor je verzekerd bent. Klinkt ingewikkeld, dus dat leggen we het uit aan de hand van een voorbeeld.
Rekenvoorbeeld:
Stel je voor: je inboedel is 50.000 euro waard, maar je hebt een inboedelverzekering afgesloten voor 30.000 euro. Dan ben je maar voor 60 procent van de daadwerkelijke waarde van je inboedel verzekerd. Wegens een kleine brand in de woning heb je een schadepost van 10.000 euro. Omdat er sprake is van onderverzekering krijgt je slechts 60 procent van het schadebedrag terug van zijn verzekeraar. Je krijgt dus maar 6.000 euro uitgekeerd.
Gelukkig is er een redding, namelijk als de verzekeraar je garantie tegen onderverzekering heeft gegeven. Dan zou de verzekeraar in het bovenstaande geval toch gewoon 10.000 euro vergoeden.
Garantie tegen onderverzekering inboedel
Als je een inboedelverzekering afsluit, kijkt de verzekeraar naar de waarde van je inboedel. Hoe hoger de waarde van de inboedel, hoe meer premie je betaalt. Om de waarde zo goed mogelijk in te schatten gebruiken verzekeraars een inboedelwaardemeter. Als je deze waardemeter gebruikt, krijg je van de verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dus ook als je inboedel achteraf toch meer waard blijkt, vergoedt de verzekeraar de volledige schade.Als je een inboedelverzekering afsluit, kijkt de verzekeraar naar de waarde van je inboedel. Hoe hoger de waarde van de inboedel, hoe meer premie je betaalt. Om de waarde zo goed mogelijk in te schatten gebruiken verzekeraars een inboedelwaardemeter. Als je deze waardemeter gebruikt, krijg je van de verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dus ook als je inboedel achteraf toch meer waard blijkt, vergoedt de verzekeraar de volledige schade.
Wil je de inboedelwaardemeter niet gebruiken of kan dat niet, omdat je woning bijvoorbeeld erg groot is of je inkomen te hoog? Dan moet je zelf de waarde van je inboedel inschatten en doorgeven aan de verzekeraar. Je krijgt dan geen garantie tegen onderverzekering.
Garantie tegen onderverzekering woonhuis
Garantie onderverzekering bij een opstalverzekering werkt eigenlijk precies hetzelfde. Om de waarde van je woning te bepalen hanteren verzekeraars een herbouwwaardemeter. Gebruik je deze herbouwwaardemeter, dan krijg je garantie tegen onderverzekering.Garantie onderverzekering bij een opstalverzekering werkt eigenlijk precies hetzelfde. Om de waarde van je woning te bepalen hanteren verzekeraars een herbouwwaardemeter. Gebruik je deze herbouwwaardemeter, dan krijg je garantie tegen onderverzekering
Kies je er zelf voor om de herbouwwaardemeter niet te gebruiken? Je geeft dan zelf de waarde van de woning door, bijvoorbeeld uit een taxatierapport. Je hebt dan geen garantie tegen onderverzekering. Geef je een te laag bedrag door, dan vergoedt je verzekeraar bij schade niet het volledige bedrag.
In de vergelijkingen op Geld.nl maken we gebruik van de inboedel- en herbouwwaardemeters. Daarnaast zie je in je resultaten bij welke verzekeraars je garantie tegen onderverzekering krijgt. Zo kies je altijd een verzekering waarmee je inboedel en/of je woning goed verzekerd zijn. Ga vandaag dus nog verzekeringen vergelijken!