Is sparen bij Bigbank betrouwbaar en veilig?
Als je op zoek gaat naar de hoogste spaarrente van Nederland kom je de Estlandse bank Bigbank regelmatig tegen. Bigbank is inmiddels al een aantal jaren actief op de Nederlandse spaarmarkt en een betrouwbare spaarbank die voldoet aan de Europese toezichtregels. Daarnaast valt je geld bij Bigbank onder het depositogarantiestelsel van Estland, dat net als het Nederlandse depositogarantiestelsel je spaargeld tot 100.000 euro vergoed. Sparen bij Bigbank is dus net zo veilig als bij een Nederlandse bank.
Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je gaat sparen bij Bigbank. We leggen het in dit artikel allemaal uit, zodat je een goede keuze maakt.
Sparen bij Bigbank, waarop letten?
Bigbank is gevestigd in Estland en is dus een buitenlandse bank. Net als bij andere buitenlandse banken zijn er dan een aantal zaken waar je op moet letten:
- Hoe de identificatie werkt als je een spaarrekening of deposito opent
- In welke valuta je spaart
- Onder welke depositogarantiestelsel je spaargeld valt
- Of je bronbelasting moet betalen
Bigbank identificatie bij openen spaarrekening
Als je wilt sparen bij Bigbank, heb je de keuze uit een online spaarrekening of een spaardeposito met verschillende looptijden. Als je een spaarproduct bij Bigbank wilt aanvragen, kun je je eenvoudig online registreren als klant. Vervolgens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail of SMS een uitnodiging om een identificatieafspraak te maken.
Bigbank stuurt op de gekozen dag en tijdstip een medewerker van AMP Groep (een bureau dat voor deze bank de identificatie regelt) bij je langs. Je kan zelf kiezen waar je de afspraak wilt laten plaatsvinden, bijvoorbeeld thuis, op je werk of op een andere plek.
Tijdens de identificatie-afspraak heb je je identiteitsbewijs nodig. De AMP-medewerker maakt hiervan een kopie en een scan om te controleren of het document echt is. Als alles in orde is, laat de medewerker je een handtekening op het identificatieformulier zetten.
Zodra Bigbank alle gegevens heeft ontvangen, sturen ze je de inloggegevens om je spaarrekening of deposito te beheren.
Sparen bij Bigbank in euro’s
Omdat Estland sinds 2011 lid is van de Europese Monetaire Unie, hanteert dit land de euro als valuta. Je spaart bij Bigbank dus altijd in euro’s.
Bigbank depositogarantiestelsel
Bigbank valt onder het depositogarantiestelsel van Estland, Tagatisfonds. Sinds 2011 is de depositogarantie voor alle landen binnen de Europese Unie gelijk getrokken. Dat wil zeggen dat alle spaarbanken in de EU je spaargeld garanderen tot 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Ook deze Baltische bank biedt dus dezelfde garantie. Het enige nadeel is dat als Bigbank failliet gaat, je zelf een beroep moet doen op het Estse Tagatisfonds. Engels wordt hier wel gesproken, maar Nederlands niet. Dit kan het dus een stuk lastiger maken om je spaargeld terug te krijgen, mocht Bigbank failliet gaan.
Bigbank en bronbelasting
Als je spaart bij een buitenlandse bank, moet je soms in dat land belasting betalen over je rendement. Dit heet bronbelasting. Estland houdt geen bronbelasting in voor buitenlandse spaarders. Ze geven je gegevens wel door aan de Nederlandse belastingdienst. Je betaalt dus alleen in Nederland belasting over je spaargeld bij Bigbank en hoeft verder niets te regelen.
Zijn er nog nadelen aan Bigbank?
Als je het zo allemaal leest, blijkt Bigbank dus gewoon een veilige en betrouwbare bank om te sparen. Wat wel soms terug horen uit ervaringen met Bigbank is dat sommige consumenten het een nadeel vinden dat je bij Bigbank geen gezamenlijke spaarrekening kan openen. Sparen bij Bigbank kan maar op één naam, die van jezelf.
Verder betekent sparen bij een buitenlandse bank dat geld opnemen en overmaken soms wat langer kan duren. Over het algemeen worden opgenomen bedragen bij Bigbank na 3 kalenderdagen uitbetaald.