Wat is de spaarrente historie?
Op dit moment zijn de spaarrentes na een stijging weer aan het stabiliseren. Een opmerkelijke verschuiving na jaren van lage rentetarieven, met als dieptepunt de eerste helft van 2022, toen de spaarrentes naar een historisch laag niveau zakten. Maar hoe komt het dat de spaarrente zo schommelt? In dit artikel lees je alles over de spaarrente historie en hoe de rentetarieven zich hebben ontwikkeld de laatste 10, 20 en 30 jaar.
Spaarrente historie de afgelopen 30 jaar
In 1991 waren spaarrentes van bijna 5 procent aan de orde van de dag. Een gouden tijd waarin zelfs spaarrentes tot wel 8 procent opdoken, een rentepercentage dat je tegenwoordig niet eens bij buitenlandse banken krijgt. Maar aan alle mooie dingen komt een einde: na 1991 doken de rentetarieven rap naar beneden. Dit duurde ongeveer tot 1996. Wat deze duikvlucht veroorzaakte? Een nieuw tijdperk waarin beleggen en lijfrenteverzekeringen steeds populairder werden.
Spaarrente historie de afgelopen 20 jaar
Vanaf 1997 tot en met 2007 maakte de spaarrente een rollercoaster van schommelingen door. Tot aan het jaar 2000 zakten de rentetarieven naar beneden, tot ze een dieptepunt van 2,5 procent bereikten voor de gemiddelde spaarrekening. Maar zelfs in deze periode was het mogelijk om nog steeds rendementen van 3,5 tot 4 procent op te strijken. Dit kwam omdat de spaarrentes tussen verschillende banken nog als een jojo op en neer gingen.
De laatste 15 jaar is de economische crisis van 2008 van grote invloed geweest op de spaarrente. Tussen 2008 en 2010 kelderde de gemiddelde spaarrente van 3 naar 2 procent. Maar tussen 2010 en 2012 herstelde de spaarrente zich enigszins. Deze opleving was vooral te danken aan strengere regels vanuit Europa die de banken dwongen om meer reserves aan te houden. Om aan deze eisen te voldoen, strooiden ze met hogere rentes om meer spaargeld aan te trekken.
Spaarrente historie de afgelopen 10 jaar
De laatste tien jaar zijn de spaarrentes flink gekelderd, en hielden ze deze daling vast tot halverwege 2022. Op dat punt boden banken nog slechts kruimels aan, met rentetarieven van 0 tot 0,3 procent. Sommige banken hanteerden zelfs negatieve rentes. Op dat moment was het voor spaarders absoluut niet interessant om geld te sparen bij Nederlandse banken.
Waarom de rentetarieven in deze periode zo kelderden? Dat begon allemaal rond 2012, toen de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarief verlaagde en banken overlaadde met goedkope leningen. Hierdoor was het voor banken niet langer interessant om spaargeld aan te trekken.
Spaarrente prognose 2024
Maar hoe gaat het vanaf 2024 verder met de spaarrente? De spaarrentes zijn de afgelopen maanden immers weer gestegen. Deze trend zet zich naar verwachting nog even voort in 2024, maar verwacht geen spectaculaire stijgingen van de spaarrente. Uiteindelijk verwachten we dat de spaarrentes verderop in 2024 stabiliseren. Lees hier meer over de Spaarrente verwachting voor 2024
De spaarrentes bij Nederlandse banken liggen momenteel nog steeds een stuk lager dan bij buitenlandse banken. Op zoek naar de hoogste spaarrente voor jouw spaargeld? Tijdens het spaarrente vergelijken op Geld.nl zie je precies welke binnen- én buitenlandse banken de beste rentetarieven bieden voor jouw spaargeld.