Waarom overstappen van bank?
Soms kan het verstandig zijn om te veranderen van bank. Dat geldt zowel voor een betaalrekening als voor een spaarrekening. Misschien heeft een andere bank wel voorwaarden die beter passen bij jouw wensen, of kun je bij een andere bank tegen een betere spaarrente geld sparen. Overstappen naar een andere bank kan in principe altijd.
Overstappen bank - Betaalrekening
Veranderen van bank voor wat betreft je betaalrekening kan altijd. Je stapt over door eerst een nieuwe rekening te openen bij de nieuwe bank. Dit kan bij een servicekantoor of online.
Sommige banken willen dat wanneer je een betaalrekening opent hier ook maandelijks bijvoorbeeld je salaris gestort wordt. Betaalrekeningen kosten een bank ook geld, waardoor ze deze liever niet onnodig openen. Controleer of dit ook geldt voor de bank waar jij je nieuwe betaalrekening wilt openen.
Let op! Betaalrekeningen kosten geld. Open dus niet meer betaalrekeningen dan noodzakelijk, want dat kost je onnodig geld.
Van bank veranderen - Waar op letten?
Nadat de betaalrekening geopend is moet je er voor zorgen dat iedereen op de hoogte is van je nieuwe rekeningnummer. Denk hierbij aan je hypotheekverstrekker of woningcorporatie, de Belastingdienst, je energieleveranciers, alle organisaties waar je een abonnement hebt afgesloten, je werkgever enzovoorts. Bekijk je rekeningafschriften tot enkele maanden terug om te controleren wie bij jou geld stort of afschrijft en aan wie jij zelf geld overmaakt. Geef organisaties bovendien een paar weken de tijd om de nieuwe gegevens te verwerken.
De gegevens die je nodig hebt om een nieuwe betaalrekening te openen zijn je persoonsgegevens en je adresgegevens. Je Burgerservicenummer en een geldig legitimatiebewijs zijn verplicht. Ook heb je de gegevens nodig van een eventuele mederekeninghouder.
Weet je zeker dat je alles hebt geregeld? Dan zeg je je oude betaalrekening op. Dat kan alleen niet als het saldo negatief is. Sta je wel in het rood, stort dan voldoende geld op je rekening om te zorgen dat er 0 euro op je rekening staat. Staat er nog geld op je rekening? Dan geef je het rekeningnummer door van je nieuwe bank. Je oude bank maakt dan het resterende bedrag over op je nieuwe rekening.
Overstappen naar andere bank – Spaarrekening
Voor een spaarrekening gelden dezelfde regels als voor het oversluiten van je betaalrekening, maar voor een spaarrekening betaal je geen kosten. Ook hoeven er minder mensen en organisaties op de hoogte gebracht te worden van je overstap. Een deposito kan niet verhuisd worden naar een nieuwe bank.
Hoe overstappen van spaarrekening?
Wil je graag geld sparen op een andere spaarrekening, omdat de nieuwe spaarrekening bijvoorbeeld een hogere spaarrente biedt? Zodra je weet naar welke spaarrekening je wilt overstappen, kun je deze meestal direct online openen. Vervolgens haal je het geld van je huidige spaarrekening af door het op je tegenrekening te storten. Nu hoef je het alleen nog maar over te maken naar je nieuwe spaarrekening en de overstap is geregeld. Je oude spaarrekening zeg je op door een brief of e-mail te sturen naar de bank.
Waarom naar een andere spaarrekening overstappen?
De meeste mensen die overstappen van spaarrekening doen dit omdat ze bij een andere bank geld sparen tegen een hogere rente. Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente op een spaarrekening is ongeveer 2,00 procent. Dat klinkt niet veel, maar op een saldo van 10.000 euro levert overstappen je dan toch 200 euro per jaar op.
Een andere reden om over te stappen is het depositogarantiestelsel. Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder per bankvergunning. Dit betekent dat als je meer dan 100.000 euro spaart, je dit geld het beste kunt verdelen over twee of meer banken die onder verschillende bankvergunningen vallen.