Calamiteitenfonds
Als je je reis boekt via een bij het Calamiteitenfonds aangesloten reisorganisatie, regelt dit fonds dat je je geld terugkrijgt als je jouw reis moet aanpassen of afbreken door calamiteiten zoals aardbevingen, orkanen of vulkaanuitbarstingen. In dit artikel lees je precies in welke situaties je schade bij het Calamiteitenfonds kunt claimen en hoe dat in zijn werk gaat.
In welke situaties dekt de stichting Calamiteitenfonds je reizen?
Als je op reis bent, kan zich altijd een calamiteit voordoen. Denk aan een natuurramp, of wanneer er rellen uitbreken in de stad waar je verblijft. Door dit soort calamiteiten maak je vaak extra kosten. Het Calamiteitenfonds vergoedt deze kosten wanneer er sprake is van een natuurramp of molest. Denk bij molest aan een burgeroorlog, terreur of rellen.
Voorbeeld:
Familie van den Berg verblijft deze zomer twee weken lang op een camping in Zuid-Frankrijk. In een nabijgelegen dorp breekt een felle bosbrand uit. De hevige brand verspreidt zich razendsnel over een groter oppervlak. Het gezin moet voor eigen veiligheid vertrekken van de camping en wordt ondergebracht in een hotel in een andere provincie. Dit kost natuurlijk geld. Het Calamiteitenfonds vergoedt het hotelverblijf van familie van den Berg.
Ook bij een dreigende calamiteit vergoedt het Calamiteitenfonds soms extra kosten. Denk bij een dreigende calamiteit bijvoorbeeld aan een naderende orkaan die het verkeer op je vakantiebestemming waarschijnlijk plat zal leggen. Je moet je reis dan misschien afbreken en eerder teruggaan naar huis, of afreizen naar een ander gebied waar het wel veilig is. In beide gevallen kost dit extra geld.
Let op! Boek je reis altijd bij een reisorganisatie of touroperator die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Als je dan extra kosten maakt door calamiteiten, vergoedt het Calamiteitenfonds het bedrag. Op de website van het Calamiteitenfonds zoek je snel en eenvoudig op of jouw reisorganisatie bij hen is aangesloten.
Welke kosten vergoedt het Calamiteitenfonds?
Bij calamiteiten moet je reis vaak worden aangepast. In het bovenstaande voorbeeld van de familie van den Berg moet het gezin afreizen naar een andere provincie en daar in een hotel verblijven. Het calamiteitenfonds vergoedt dan zowel de reiskosten als de hotelkosten.
Moet je reis door calamiteiten worden afgebroken? Dan betaalt het Calamiteitenfonds je terugreis naar Nederland. Ook krijg je een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.
Wanneer kan ik geen beroep doen op het Calamiteitenfonds?
Je kunt alleen beroep doen op het Calamiteitenfonds bij een natuurramp of molest. Bij de volgende calamiteiten kun je dus geen beroep op het Calamiteitenfonds doen:
- Een pandemie of een uitbraak van een (besmettelijke) ziekte. Bijvoorbeeld SARS, Corona, varkensgriep of vogelgriep.
- Je wordt onverwacht ernstig ziek of krijgt een ongeval tijdens je reis. In veel gevallen vergoedt je reisverzekering de kosten in dit soort situaties.
- Als een familielid in Nederland ernstig ziek wordt of overlijdt tijdens je vakantie. Je kunt kosten die je door deze calamiteit maakt wel claimen bij je annuleringsverzekering. Lees hier meer over de dekking van je annuleringsverzekering.
- Als er calamiteiten zijn maar je jouw reis hebt geboekt via een reisorganisatie in het buitenland. Deze reisorganisaties hebben vaak een eigen verzekering waarbij je schade kunt claimen. Neem voor meer informatie contact op met de reisonderneming.
Hoe claim ik schade bij het Calamiteitenfonds?
Ben je op vakantie en doet zich een calamiteit voor? Volg dan de instructies van de reisorganisatie bij wie je de reis hebt geboekt. Schade claimen bij het Calamiteitenfonds mag tot 30 dagen na terugkeer in Nederland. Je dient de claim vervolgens in bij je reisorganisator. De reisorganisatie regelt dit vervolgens met het Calamiteitenfonds en houdt je op de hoogte van de afwikkeling van de claim.
Calamiteitenfonds bij zelfstandig reizen
Heb je zelfstandig een reis geboekt? Dan kun je bij calamiteiten geen beroep doen op het Calamiteitenfonds. Heb je een goede kort- of doorlopende reisverzekering, dan vergoedt die bij een natuurramp vaak wel eventuele schade aan je bagage en extra kosten die je moet maken als gevolg van het natuurgeweld. Bijvoorbeeld als je langer op je reisbestemming moet blijven of juist eerder naar huis moet terugkeren. Je reisverzekering vergoedt geen schade door molest als een (burger)oorlog, terrorisme of rellen.