Hoe kun je de herbouwwaarde van je woning bepalen?
Ga je een opstalverzekering afsluiten? Dan kom je regelmatig de term ‘herbouwwaarde’ tegen. Dit is het bedrag dat nodig is om dezelfde woning op dezelfde plek helemaal opnieuw te bouwen, inclusief eventuele bijgebouwen zoals een garage of schuur. De herbouwwaarde is ook meteen het bedrag waarvoor je je woning moet verzekeren. Zo weet je zeker dat je verzekering bij brand- of stormschade waarbij je woning verwoest is, genoeg vergoedt om dezelfde woning opnieuw te bouwen. In dit artikel lees je alles over de herbouwwaarde.
Herbouwwaarde berekenen
Als je een opstalverzekering afsluit, willen verzekeraars eerst de herbouwwaarde van je woning bepalen. Dit doen ze meestal met behulp van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Hier vind je de herbouwwaardemeter 2024.
Met de herbouwwaardemeter maakt de verzekeraar een schatting van de waarde van je woning op basis van:
- Het type woning. Bijvoorbeeld een appartement, rijtjeshuis of een vrijstaande woning.
- De inhoud in kubieke meters van de woning.
- Het type fundering. Denk aan een woning op houten palen of palen van beton.
- Het type dak.
- Het type gevel.
- Hoe de woning is geïsoleerd.
- De afwerking van de woning. Zo wordt er een bedrag bij de waarde opgeteld als je een keuken- en/of badkamer hebt die jonger is dan 10 jaar of als je zonnepanelen meeverzekert.
Meestal vind je dit soort gegevens terug in de koopakte van je woning. Soms staat de informatie ook in het taxatierapport dat is opgemaakt toen je de woning kocht.
Waarom herbouwwaardemeter gebruiken?
Wil je de herbouwwaardemeter van je verzekeraar niet gebruiken? Dan kun je ook een taxatie laten maken of de herbouwwaarde zelf berekenen. Een groot voordeel van de herbouwwaardemeter van de verzekeraar is echter dat je daarmee garantie tegen onderverzekering hebt. Blijkt achteraf dat je herbouwwaarde toch hoger ligt dan berekend? Je verzekeraar vergoedt bij schade dan alsnog de volledige herbouwwaarde. Die garantie krijg je niet altijd als jij of een taxateur de herbouwwaarde zelf berekent. Informeer hiernaar bij je verzekering voor je een keuze maakt.
Wil je een monumentaal pand verzekeren? Dan geldt deze regel niet. De verzekeraar stelt dan juist een taxatierapport van een erkende taxateur verplicht voor het vaststellen van de herbouwwaarde.
Tip! Met een opstalverzekering verzeker je je woning tegen schade na bijvoorbeeld een brand of storm. Zorg er echter ook voor dat de spullen in je woning optimaal verzekerd zijn. Ga inboedelverzekeringen vergelijken op Geld.nl om een voordelige inboedelverzekering te vinden die naadloos aansluit op jouw wensen.
Herbouwwaarde elke vijf jaar opnieuw berekenen
Natuurlijk kan de waarde van je woning in de loop der tijd veranderen. Bijvoorbeeld als je een verbouwing laat uitvoeren, of als de fundering van je woning wordt vernieuwd. Ook worden bouwmaterialen vaak duurder en is het herbouwen van je huis nu een stuk duurder dan een aantal jaar geleden. Het is belangrijk dat je woning steeds voldoende verzekerd is. Bij de meeste opstalverzekeraars moet je daarom elke vijf jaar opnieuw de herbouwwaarde invullen.
Het Verbond van Verzekeraars past om deze redenen ook jaarlijks de herbouwwaardemeter aan. Zo houden ze rekening met kosten van bouwmaterialen en verbouwingen die over een bepaalde periode duurder worden.
Tip! Verandert je herbouwwaarde? Neem dan je opstalverzekering even onder de loep. Ga woonverzekeringen vergelijken op onze onafhankelijke vergelijkingssite en je ziet direct of je huidige opstalverzekering nog voldoet. Het kan zomaar zo zijn dat een andere verzekeraar een veel voordeligere verzekering heeft bij je nieuwe herbouwwaarde.