Waarom stijgen de spaarrentes niet?
Door de hoge inflatie zijn de kapitaalmarktrentes de afgelopen maanden flink gestegen. Het gevolg is dat leen- en hypotheekrentes ook flink omhoog gaan. Toch blijven de rentes op spaarrekeningen nog steeds laag. Hoe kan dit? En wanneer gaan die nu ook eindelijk eens omhoog?
De spaarrentes staan al jaren op een historisch laag niveau. Bij veel banken krijg je zelfs helemaal geen rente meer en betaal je een negatieve rente als je spaargeld boven een bepaalde grens uitkomt. Nu de hypotheekrentes en de leenrentes weer aan het stijgen zijn, verwacht je misschien dat de spaarrentes ook omhoog gaan. Maar dat gebeurt nog steeds niet. Het blijft op de spaarmarkt qua rentewijzigingen opvallend stil.
Hypotheek- en leenrentes werken anders dan spaarrentes
Dat de spaarrentes nog niet stijgen, komt doordat banken hiervoor naar andere ontwikkelingen kijken dan voor hun hypotheek- en leenrentes. Als de kapitaalmarktrentes stijgen, zie je dat meestal als eerste terug in de hypotheekrentes. Banken moeten het geld voor de hypotheken namelijk aantrekken op de kapitaalmarkt. Als zij daarvoor een hogere rente betalen, vertalen ze dat terug in hogere hypotheekrentes. Bij rentes op leningen gebeurt hetzelfde, maar meestal pas wat later.
ECB-beleid houdt spaarrentes laag
Voor de spaarrentes kijken banken juist veel meer naar de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Een groot deel van het spaargeld dat consumenten bij banken storten, moeten die banken op een rekening van de Europese Centrale Bank bewaren. Hiervoor betalen de banken sinds 2019 een negatieve rente van 0,5 procent aan de ECB. Kortom: al het spaargeld van klanten, kost de Nederlandse banken jaarlijkse heel veel geld. Dit heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat bij steeds meer banken de spaarrente naar nul ging of zelfs negatief werd.
De Europese Centrale Bank (ECB) is voorlopig nog niet van plan om haar rentetarieven te verhogen . Dit betekent dat banken nog steeds moeten betalen voor het spaargeld van hun klanten. Daarom zijn banken nog niet van plan om de spaarrentes te verhogen.
Wanneer zijn er verhogingen in zicht?
Door de hoge inflatie is er steeds meer druk op de Europese Centrale Bank om de rentes toch te verhogen. De ECB heeft namelijk ook als doel om de inflatie dichtbij de 2 procent te houden. De huidige inflatie is fors hoger. Omdat de ECB verwacht dat de hoge inflatie tijdelijk is, wil ze toch de rente nog niet verhogen. De verwachting is dat de ECB op zijn vroegst aan het einde van dit jaar de rentes iets verhoogt. En door de onzekere economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne kan dit nog wel eens langer kunnen gaan duren. Als de ECB dit jaar toch een renteverhoging doorvoert, zal het echter zo’n kleine verhoging zijn dat de depositorente die banken betalen nog steeds negatief blijft. Spaarders kunnen daarom in 2022 (en misschien zelfs in 2023) nog niet op hogere spaarrentes rekenen.