Spaarrente in één jaar tijd fors gedaald
De rente op spaarrekeningen en spaardeposito’s is in één jaar een volle procent gedaald. Financiële vergelijkingssite Geld.nl monitort alle spaarrentes in Europa en stelt vast dat de hoogste spaarrente in twaalf maanden tijd daalde van 4,00% naar 3,00%. De hoogste rente op het 1-jaarsdeposito daalde zelfs met 1,10%. En met het volgende rentebesluit van de ECB in zicht lijkt het einde van de daling nog niet nabij. Spaarexpert Sieto de Vries van Geld.nl noemt het rentebeleid van de ECB fragiel.
Spaarrente daalt waarschijnlijk nog verder
Dat je sinds een half jaar steeds minder rente over je spaargeld krijgt, ligt vooral aan de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank sinds juni 2024. Omdat veel banken hun spaarrente hierop afstemmen, daalden ook de rentes op spaarrekeningen. Met de verlagingen kwam er een einde aan de rentepiek van begin 2024. Een sterke stijging van de inflatie was twee jaar geleden nog aanleiding voor de ECB om de rente te verhogen. Afgelopen zomer was deze in Europa voldoende onder controle en kwam er ruimte voor verlaging. Want een hoge rente remt de inflatie, maar ook economische groei. En omdat deze achterblijft, is de verwachting dat de ECB bij haar rentebesluit op 30 januari opnieuw een verlaging aankondigt.
Spaarexpert Sieto de Vries hierover: “Met de renteverlagingen wil de ECB de Europese economie aanzwengelen. Maar met onzekere factoren, zoals de conflicten in Oekraïne en Gaza en de dreiging van een handelsoorlog met Amerika, is het bewegen op glad ijs. Er hoeft maar iets te gebeuren en de inflatie stijgt weer, waardoor de rentes alsnog omhoog moeten. Of de voorspelde verdere daling gaat uitkomen, is dus afwachten.”
Nederland meer spaarvermogen in 2025
Dat het Europese rentebeleid niet altijd aansluit bij de situatie van iedere lidstaat afzonderlijk, blijkt wel uit de inflatie in Nederland. Deze komt voor 2024 uit op gemiddeld 3,3%, versus 2,0% in de hele eurozone. Lichtpuntje is volgens De Nederlandsche Bank dat de lonen harder groeien dan de inflatie. Hierdoor stijgt het reëel beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens volgens DNB dit jaar met 4,5%. En dat extra geld gaan huishoudens naar verwachting vooral gebruiken om meer te sparen. “Nederland zit in een lastige positie met een hoge inflatie en een loonstijging die we uiteindelijk ook terugzien in hogere prijzen voor producten”, aldus De Vries. “Dat mensen hun extra financiële ruimte dus oppotten, lijkt mij heel verstandig. En met het oog op de verwachte verdere daling van de spaarrentes, is sparen in een 1- of 2-jaarsdeposito dan een slimme keuze. Daarmee ben je nog een hele tijd verzekerd van een mooie rente van 3,10%.”