Kinderen meeverzekeren voor zorg: 5 dingen die je moet weten
Veel ouders weten niet precies hoe de zorgverzekering voor hun kinderen werkt, blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dat kinderen tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd en dat de basisverzekering de meeste kosten voor kinderen vergoedt, weten veel ouders wel. Maar dat ze voor hun kinderen geen eigen risico betalen, is lang niet bij iedere ouder bekend”, legt Sieto de Vries van Geld.nl uit. Om ouders te helpen bij keuzes rondom de zorgverzekering voor kinderen, heeft Geld.nl vijf belangrijke zaken op een rij gezet.
1. Extra aanvullingen voor kinderen vaak niet nodig
De basisverzekering vergoedt vaak alle zorg die kinderen nodig hebben. Naast basiszorg, zoals de huisarts, medicijnen, spoedeisende hulp en behandelingen in het ziekenhuis, vergoedt de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar alle tandartskosten met uitzondering van orthodontie, kronen en bruggen. Ook hebben kinderen recht op 18 behandelingen voor fysio- of oefentherapie per jaar. Als het kind een chronische aandoening heeft, worden alle behandelingen vergoed. Het is in veel gevallen dus niet nodig om voor je kind een aanvullende verzekering af te sluiten.
Let op: De kosten voor psychische hulp aan kinderen vallen sinds 2015 niet meer onder de zorgverzekering. Deze worden vergoed vanuit de gemeente.
Wanneer wel een aanvulling kiezen?
Een uitzondering hierop zijn kinderen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte. Dan is een aanvullende verzekering wel aan te raden. Dit geldt ook wanneer je als ouders in het ziekenhuis wilt verblijven als je kind ernstig ziek wordt.
Daarnaast bieden aanvullende verzekeringen soms wel extra vergoedingen specifiek voor kinderen , bijvoorbeeld voor orthodontie. Maar dat wordt pas interessant zodra je kinderen wat ouder zijn.
Tip! Heb je voor je kind aanvullende zorgwensen? Geef deze aan bij het zorgverzekeringen vergelijken op Geld.nl. Je ziet dan meteen alle zorgverzekeringen (basis + aanvullend) die hierop aansluiten. Zo kun je altijd een goedkope ziektekostenverzekering afsluiten die bij past bij de zorgbehoefte van jou en je gezin.
2. Kinderen betalen geen eigen risico
Veel ouders weten niet dat je voor kinderen tot 18 jaar nooit een eigen risico betaalt. Kinderen zijn vrijgesteld van het eigen risico, omdat de kosten hiervan voor gezinnen met meerdere kinderen anders erg hoog oplopen.
Maak je als ouder weinig gebruik van zorg? Dan kun je dus veel besparen door het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit heeft immers geen invloed op de vergoedingen van zorg voor de kinderen. Op Geld.nl lees je meer over de kortingen bij het verhogen van het eigen risico.
3. Kind meeverzekeren bij vader of moeder? Kijk ook naar gecontracteerde zorgverleners!
De meeste ouders schrijven hun kind automatisch bij op de polis van de ouder die de uitgebreidste dekking heeft. Zeker als je een selectieve of een naturapolis hebt, is het slim om ook te kijken naar aangesloten zorgverleners. Heb je een dergelijke polis, dan gelden de afspraken rondom de contractering ook voor je kind. En als je kind een behandeling nodig heeft in het ziekenhuis wil je misschien graag in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht kunnen. Kijk daarom ook goed of de zorgverleners die gecontracteerd zijn ook voor je kind de beste keuze zijn.
4. Wachttijd voor de beugel
Voor orthodontie hanteren enkele verzekeraars een wachttijd van 1 of 2 jaar. Als er dus een wachttijd geldt bij jouw verzekeraar, is het verstandig de aanvullende (tand)verzekering al voor die tijd af te sluiten. De tandarts kan eventueel vertellen of hij verwacht dat je kind de komende jaren een beugel nodig gaat hebben.
In het onderstaande overzicht zie je welke verzekeraars een wachttijd voor orthodontie hanteren en hoe lang deze is.
Verzekeraar | Wachttijd orthodontie |
Anderzorg | 1 jaar, alleen vergoeding voor verzekereden ouder dan 18 jaar. |
CZ | CZ hanteert een beugelplan. In het eerste jaar krijg je max 1.000 euro vergoed. Voor elk jaar dat je langer verzekerd bent, groeit de maximumvergoeding met 500 euro tot maximaal 2.500 euro. |
De Amersfoortse | 1 jaar |
Delta Lloyd | Delta Lloyd hanteert een beugelplan. In het eerste jaar krijg je max 1.000 euro vergoed. Voor elk jaar dat je langer verzekerd bent, groeit de maximumvergoeding met 500 euro tot maximaal 2.500 euro. |
DSW | 1 jaar, wachttijd geldt alleen voor verzekerden ouder dan 18 jaar |
HEMA | 1 jaar |
Menzis | 1 jaar |
PMA | 1 jaar |
StadHolland | 1 jaar, wachttijd geldt alleen voor verzekerden ouder dan 18 jaar |
5. Op tijd aanmelden
Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie voor de basiszorgverzekering, maar ouders zijn wel verplicht het kind binnen 4 maanden in te schrijven bij de zorgverzekeraar van vader of moeder. Het kind is dan met terugwerkende kracht vanaf de geboorte verzekerd. Schrijf je je kind later in? Dan betaal je de zorgkosten die je in de tussenliggende periode voor het kind hebt gemaakt zelf.