Kind krijgt ruim twee keer zoveel spaarrente als ouders
Ondanks de historisch lage spaarrentes, zijn kinderen met hun spaargeld nog altijd veel beter af dan de ouders. Dit blijk uit cijfers van de vergelijkingssite Geld.nl. Op een kinderspaarrekening is op dit moment gemiddeld 0,34 procent rente te behalen, terwijl volwassen met gemiddeld 0,14 procent rente op een spaarrekening nog niet eens de helft hiervan krijgen.
Waarom krijg mijn kind meer rente?
Dat banken meer rente over hebben voor het spaargeld van zoon- of dochterlief, is eigenlijk heel logisch. De bank redeneert vanuit de gedachten: jong geleerd is oud gedaan. Door kinderen op jonge leeftijd al aan zich te binden, hopen ze dat de kinderen ook als volwassenen trouwe klanten blijven van de bank.
Daarnaast weten banken dat het spaargeld van kinderen over het algemeen een lange tijd op de rekening blijft staan. Bijvoorbeeld tot het kind gaat studeren. Bij sommige kinderspaarrekeningen staat het geld standaard tot de 18e verjaardag vast. Echter bieden ook de banken waar dit niet het geval is een flink hogere rente op een kinderspaarrekening dan op de ‘gewone’ spaarrekeningen.
Spaargeld op rekening van het kind zetten?
‘Dan zet ik mijn spaargeld toch gewoon op de rekening van mijn kind’, denk je misschien. Maar dat is niet zo slim, volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Stort je geld op een rekening die op naam van je kind staat, dan is dat bedrag juridisch gezien ook echt van je kind. Uit rechtszaken blijkt dat kinderen het geld kunnen opeisen, wanneer ouders op naam van de kinderen sparen en dit later er af halen.”
Maar wat kan je dan wel doen?
Wie geen gokje wil wagen met beleggingen, kan tóch gemakkelijk meer uit zijn spaargeld halen. De hoogste spaarrente voor volwassenen krijg je op dit moment namelijk bij LeasePlan Bank en Moneyou met 0,25 procent. Dit is ruim 7 keer meer dan wat de grote banken bieden. ABN AMRO, ING en Rabobank geven nog maar een schamele 0,03 procent rente. Het loont dus zeker om goed te vergelijken en (een deel van) je spaargeld op een rekening met een hogere rente te zetten.