ING verlaagt haar spaarrente, wie volgt?
ING verlaagt per 18 april de spaarrente voor haar particuliere klanten. Daarmee is ING de eerste van de drie Nederlandse grootbanken die haar toch al lage spaarrente nóg verder naar beneden bijstelt. Wat betekent deze verlaging en hoe kunnen Nederlandse spaarders het ongunstige spaartij keren? Spaarexpert Sieto de Vries van financiële vergelijkingssite Geld.nl duidt de keuze van ING en legt uit hoe deze past binnen andere ontwikkelingen in de Nederlandse spaarmarkt.
Waarom verlaagt ING de spaarrente?
Anderhalf jaar lang konden spaarders bij ING rekenen op een spaarrente van 1,50% over de eerste € 10.000 aan spaartegoed. Maar daar komt binnenkort verandering in. Dan krijgen ING-klanten nog maar 1,25% spaarrente over hun tegoed. Spaargeld vanaf € 10.000 levert vanaf dan slechts 1,00% op. De ING is hiermee de eerste van de drie Nederlandse grootbanken die haar spaarrente verlaagt. Waarom kiest ING hier juist nu voor? “De ING verlaagt haar spaarrente per 18 april aanstaande, één dag na het volgende rentebesluit van de Europese Centrale Bank,” legt De Vries uit. “Hiermee sorteert de ING voor op een nieuwe renteverlaging van de ECB.”
Wat betekent de verlaging voor spaarders?
Wat betekent deze stap van ING voor de Nederlandse spaarmarkt? “We zitten in de bijzondere situatie dat we meer sparen dan ooit, maar in vergelijking met de rest van Europa tegen de laagste spaarrente,” aldus De Vries. Op dit moment zijn Nederlandse spaarders goed voor een recordbedrag van 494 miljard euro aan spaartegoed. Het feit dat de inflatie in Nederland hoog blijft (3,7% in maart versus 2,2% in Europa) wakkert die spaarwoede nog verder aan.

Een groot deel van ons spaargeld staat bij de drie Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank. Zij hanteren al anderhalf jaar een spaarrente van 1,50% tot 1,70%. Ondertussen ligt de hoogste variabele spaarrente binnen Europa op 2,50%. En toch durft ING haar spaarrente nu te verlagen.
“Nederlanders zijn trouw aan hun huisbank en dat raakt hen nu rechtstreeks in de portemonnee. De ING verdiende al flink aan het Nederlandse spaargeld, door het tegen een hoger tarief weg te zetten bij de ECB. Dat wordt met deze renteverlaging nog rendabeler. Als je dan bedenkt dat de bank 2024 afsloot met een winst van 6,4 miljard euro, is dit wel heel makkelijk verdiend,” vindt de Vries.
Wie volgt?
Vorig jaar luidde de Autoriteit Consument & Markt nog de noodklok over het gebrek aan concurrentie tussen de Nederlandse banken. Nu zal blijken of er inderdaad sprake is van een stilzwijgende afspraak om elkaar te volgen in het rentebeleid. “Mijn verwachting is dat zowel ABN AMRO als de Rabobank binnenkort ook hun spaarrentes verlagen,” voorspelt De Vries.
Het spaartij keren
Het gebrek aan concurrentie en onzekerheid over de economische toekomst, spelen ING hier volgens De Vries in de kaart. Toch kun je als spaarder wel wat doen aan je lage spaarrente én tegelijkertijd meewerken aan een beter spaarklimaat in Nederland. “Breng je spaargeld onder bij een andere bank, liefst over de grens. In Europa spaar je veilig onder hetzelfde depositogarantiestelsel als wij in Nederland kennen. Bovendien krijg je dan een hogere spaarrente tot wel 2,50%, dat is twee keer zo veel als bij de ING. Massaal elders gaan sparen, is de beste manier om de Nederlandse spaarmarkt wakker te schudden.”