Geld lenen voor het eerst sinds acht jaar weer duurder
De leenrentes stijgen voor het eerst sinds lange tijd weer. Als je nu een persoonlijke lening van 50.000 euro afsluit met een looptijd van 60 maanden, betaal je gemiddeld 5,25 procent rente. In januari van dit jaar was dit nog 5,19 procent, maar het gaat niet alleen om de hoge leenbedragen. Ook bij lagere kredietsommen is de rente gestegen.
Niet alleen bij hoge bedragen
Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl. De rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro met een looptijd van 60 maanden steeg in het eerste kwartaal van 2019 van 6,20 naar 6,22 procent. Voor een lening van 20.000 euro ging de rente van 5,52 naar 5,58 procent. Dit lijken kleine stijgingen, maar het scheelt al snel een paar honderd euro aan rentekosten op je lening.
Waarom stijgen de leenrentes?
Dat de leenrentes stijgen is opvallend. Sinds 2011 zijn de leenrentes eigenlijk alleen maar gedaald. “De afgelopen weken stegen de marktrentes, de rentes waar banken al hun rentetarieven op baseren, wel een beetje, maar bij sparen en hypotheken zien we hier niets van terug. Dit terwijl leningen dus wel duurder worden”, voegt Bulthuis toe.
De kredietverstrekkers zelf geven geen commentaar op de renteverhogingen. Drie van de vier kredietverstrekkers die in 2019 hun rentes verhoogden, namelijk Findio, Interbank en DEFAM, geven expliciet aan hier niet over te willen praten. BNP Paribas was niet bereikbaar voor commentaar.
Toch heeft Bulthuis wel een verklaring voor renteverhogingen. “Kredietverstrekkers hebben elkaar de laatste tijd hevig beconcurreerd. Er worden zelfs verliezen geleden door verschillende kredietverstrekkers puur om de concurrentie op de rente aan te gaan. Het is waarschijnlijk dat de kredietverstrekkers dit niet lang meer volhouden en daarom zien we nu de eerste renteverhogingen.”
Bespaar tot 700 euro per jaar
Toch kun je zelf nog een hoop doen om te voorkomen dat je te veel betaalt voor een lening. De verschillen tussen de hoogste en de laagste rentes zijn namelijk nog steeds groot. Uit eerder onderzoek van Geld.nl blijkt dat het verschil oploopt tot 700 euro per jaar. “Het loont dus zeker om niet direct naar je huisbank te stappen voor een lening maar om eerst goed te vergelijken voor je een keuze maakt ”, aldus Bulthuis.