Geld lenen blijft nog steeds duurder worden
‘Laagste kredietrentes stegen sinds december tot wel 12,5%’
Geld lenen kost steeds meer geld. De rentes voor leningen blijven namelijk stijgen, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro ging van 4,8 procent begin december naar 5,4 procent op dit moment”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Omgerekend is dat een stijging van 12,5 procent in anderhalve maand tijd.”
Lening nu honderden euro’s duurder
Wil je een lening aanvragen, dan merk je de gestegen rentes ook direct in je portemonnee. “Met de gestegen rentes voor die lening van 50.000 euro betaal je bij een looptijd van 60 maanden nu in totaal ongeveer 800 euro meer aan rente dan begin december”, rekent Bulthuis voor. “En als je kijkt naar juli 2022 toen de laagste rente nog onder de 4 procent lag (3,8 procent), betaal je nu zelfs ruim 2.000 euro meer aan rente. Een behoorlijke stijging in maar een half jaar tijd.”
Ook bij lagere leenbedragen blijven de rentes stijgen. Zo ging de laagste rente voor een persoonlijke lening van 20.000 euro sinds december van 5,2 naar 5,7 procent. Bij leningen van 10.000 euro steeg de laagste rente minder hard, namelijk van 6,3 naar 6,5 procent. “Maar bij dat leenbedrag lagen de rentes sinds juli 2022 in verhouding al een stuk hoger dan voor de hogere leenbedragen”, zegt Bulthuis.
Leenrentes blijven voorlopig hoog
Dat de leenrentes blijven stijgen, komt vooral door de stijgende kapitaalmarkrentes. Dat zijn rentes waartegen de kredietverstrekkers zelf geld kunnen lenen bij beleggers. De rente voor een 10-jaars staatslening bijvoorbeeld, steeg sinds begin december van 2,1 naar 2,41 procent. “Dit betekent dat het voor kredietverstrekkers duurder wordt om het geld wat ze kunnen uitlenen aan te trekken. En dat vertalen ze door naar de consumenten door de kredietrentes te verhogen.”
Bulthuis verwacht ook dat de leenrentes de komende tijd hoog blijven. “Er is nog steeds veel economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Om die onzekerheid te compenseren, willen beleggers hogere rentes voor het geld dat ze uitlenen. Dus dat betekent dat de kapitaalmarkrentes hoog blijven en misschien nog verder stijgen. En dan blijven de kredietrentes dus ook hoog.”
Kijk verder dan je eigen bank
Geld.nl ziet ook dat de renteverschillen tussen de kredietverstrekkers nog steeds groot zijn. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro is dan wel 5,4 procent, maar de hoogste rente is 8,9 procent. Een verschil van 3,5 procent. “Dat klinkt misschien niet als veel”, zegt Bulthuis. “Maar bij een looptijd van 60 maanden scheelt je dat ruim 4.600 euro aan rentekosten. Het loont dus zeker om vóór je een lening afsluit meerdere kredietverstrekkers te bekijken en op zoek te gaan naar de laagste rente.”