Doorlopend krediet is niet meer
Het traditionele doorlopend krediet, waarbij je tot aan de kredietlimiet onbeperkt kan opnemen en afgeloste bedrag opnieuw op kan nemen, bestaat niet meer. De laatste drie aanbieders, DEFAM, Qander en Directa.nl, zijn de afgelopen maanden hiermee gestopt.
Qander en Directa.nl hebben het doorlopend krediet vervangen door een Flex en Zeker lening. Dat is eigenlijk een tussenvorm tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. De eerste twee jaar mag je tot de afgesproken limiet zelf bepalen wanneer en hoeveel je opneemt. Na die twee jaar, los je alleen nog af. Daarnaast staan de rente en de looptijd, net zoals bij een persoonlijke lening, vooraf vast. Bij een doorlopend krediet was de rente altijd variabel, wat betekende dat kredietverstrekkers de rente tussentijds kunnen aanpassen.
Waarom geen doorlopend krediet meer?
Een doorlopend krediet is een heel flexibele leenvorm, maar heeft ook risico’s. Omdat je afgeloste bedragen steeds opnieuw mag opnemen, bestaat bij deze vorm van geld lenen de kans dat je steeds maar bij blijft lenen en daardoor nooit van de lening af komt. Daarom riep de Autoriteit Financiële Markten in 2019 al op om minder doorlopend kredieten te verstrekken. Daarnaast werden de regels aangescherpt, waardoor een doorlopend krediet nog maximaal 15 jaar mocht lopen.
Als gevolg hiervan stopten de afgelopen jaren steeds meer kredietverstrekkers met het doorlopend krediet. Daarnaast werd bij de kredietverstrekkers die het doorlopend krediet nog wel aanboden de opnameperiode beperkt tot maximaal 2 of 3 jaar. Daarna mocht je alleen nog aflossen, of werd de limiet tot welke je kon opnemen verder beperkt.
Variabele rente doorlopend krediet problematisch
Daarnaast is de afgelopen jaren gebleken dat de variabele rente van een doorlopend krediet ook problematisch is. Je betaalt bij een doorlopend krediet elke maand een percentage van de kredietlimiet terug. Als je bijvoorbeeld 2 procent terugbetaalt bij een limiet van 10.000 euro, is dat 200 euro per maand. Met dat bedrag betaal je rente en aflossing van de opgenomen bedragen. Wanneer de variabele rente fors stijgt, betaal je op een gegeven moment met het maandbedrag alleen nog rente en geen aflossing. Dit is precies wat er gebeurde bij de vele woekerrente affaires die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen.
Wat als je nog een doorlopend krediet hebt?
Voor wie nu nog een doorlopend krediet heeft, verandert er op dit moment niets. Het krediet loopt gewoon door, met de variabele rente. Er zijn wel kredietverstrekkers die bestaande klanten een aanbod doen om het doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Voordeel daarvan is dat je niet meer opneemt en alleen nog aflost tegen een vaste rente. De aflosperiode staat daarbij ook vast, zodat je precies weet wanneer je het van de lening af bent.
Heb je nu een doorlopend krediet en wil je er vanaf? Dan raden wij je sowieso aan om het doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Naast de voordelen die we hierboven al noemen, heeft een persoonlijke lening een lagere rente dan een doorlopend krediet. Ga wel eerst vergelijken en kies niet zomaar voor een persoonlijke lening bij dezelfde kredietverstrekker als waar je nu zit. Misschien heeft een andere kredietverstrekker voor jou wel een lagere rente bij de persoonlijke lening. Lees hier meer over je lening oversluiten en hoe dit werk.