Daling hypotheekrentes ten einde
‘Her en der alweer renteverhogingen door hypotheekverstrekkers’
Er lijkt een einde te komen aan de dalende hypotheekrentes. Sinds de zomer van vorig jaar regende het hypotheekrenteverlagingen en werd elke twee weken een nieuw laagterecord bereikt. In februari heeft echter een flink deel van de hypotheekverstrekkers de hypotheekrente niet verder verlaagd of zelfs verhoogd, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
“Vooral bij de hypotheekrente 20 jaar vast zien we zelfs veel renteverhogingen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast stagneert rond de 1,40 procent. In de maanden daarvoor gingen bijna alle hypotheekrentes elke maand omlaag. Zo daalde de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar tussen 1 januari en 1 februari nog van 1,48 procent naar 1,40 procent.”
Bij de hypotheekrentes van 5, 10 en 30 jaar vast ziet Geld.nl eveneens een stagnatie. Ook bij die rentevaste periodes blijft voor het eerst sinds maanden een aanzienlijk deel van de hypotheekrentes gelijk.
Waarom dalen hypotheekrentes niet meer?
Hypotheekverstrekkers baseren hun hypotheekrentes op kapitaalmarktrentes. Dat zijn rentes waartegen zij zelf geld kunnen lenen. Voor de hypotheekrente van 10 jaar vast kijken banken bijvoorbeeld naar de rente op staatsobligaties voor 10 jaar. Deze kapitaalmarktrentes zijn de laatste maanden gestegen.
Ook overheden lenen geld van beleggers op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld om de Corona-steunpakketten te financieren. “Nu het einde van de Corona-crisis in zicht komt, verwachten die beleggers dat consumenten over een paar maanden weer flink meer geld gaan besteden. Bijvoorbeeld aan producten, maar ook aan diensten als uit eten, vakanties etc. Hierdoor verwachten ze dat de prijzen stijgen en de inflatie toeneemt. Inflatie zorgt ervoor dat het geld dat de beleggers uitlenen minder waard wordt. Om die verwachte inflatie te compenseren, willen ze een hogere rentevergoeding”, legt Bulthuis van Geld.nl uit. “Hierdoor stijgen dus onder meer de kapitaalmarktrentes.”
Nog geen massale renteverhogingen
Opvallend is wel dat, ondanks de hogere kapitaalmarktrentes, nog lang niet alle hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes verhogen. “De concurrentie tussen hypotheekverstrekkers is nog steeds groot. Hierdoor zijn ze voorzichtig. Wie de hypotheekrente te ver verhoogt, verliest gemakkelijk marktaandeel aan andere hypotheekverstrekkers die een lagere rente vragen”, zegt Bulthuis. “We verwachten daarom dat de hypotheekrentes de komende maanden nog niet massaal zullen stijgen. Maar het lijkt erop dat de bodem van de hypotheekrente is bereikt.”