Consument kiest bewuster voor zorgverzekering
Consumenten die op zoek zijn naar een nieuwe zorgverzekering, kiezen steeds bewuster om alleen de zorg te verzekeren die ze écht nodig hebben. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek naar de vergelijkingen die bezoekers maakten op de website. “We zien bijvoorbeeld dat bij fysiotherapie en de vergoedingen voor de tandarts consumenten steeds minder vaak kiezen voor de uitgebreidste dekking, maar juist vaker voor een lagere vergoeding gaan”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. “Mensen kiezen dus niet meer gewoon voor de uitgebreidste dekking, maar kijken kritisch naar wat ze echt gebruiken.”
Minder uitgebreid verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts
Dit jaar kiest 9 procent van de bezoekers die op Geld.nl een vergoeding voor fysiotherapie meeneemt in hun vergelijking voor 36 of meer behandelingen. Dit was eind 2013 nog 16 procent. Tegelijkertijd kiest juist een groter deel van de vergelijkende consumenten voor een vergoeding van 9 fysiotherapiebehandelingen. Hiervoor kiest ruim 46 procent van de vergelijkers op Geld.nl. In 2013 koos 30 procent voor deze dekking.
Bij de keuze voor tandartsverzekeringen ziet Geld.nl een soortgelijke trend. In 2013 koos nog 27 procent van de bezoekers die een tandartsverzekering overwoog voor een dekking van 750 euro of 1.000 euro per jaar. Dit jaar is dit nog maar 13 procent.
Consument ziet zich genoodzaakt scherpe keuzes te maken
“Deze cijfers passen in de trend die vorig jaar al in gang is gezet door de verzekeraars zelf”, zegt De Vries. “Toen hebben de zorgverzekeraars de premies voor de uitgebreidste aanvullende (tand)verzekeringen al flink verhoogd en dat is dit jaar weer gebeurd.”
Het is dus steeds minder interessant geworden om ‘gewoon voor de zekerheid’ een uitgebreide dekking te kiezen voor de fysiotherapie of tandartskosten. Daarnaast zorgen de alsmaar stijgende premies ervoor dat consumenten steeds kritischer kijken naar hun aanvullende zorgverzekeringen. Zij vragen zich af: Wat heb ik echt nodig? En wat kan ik eventueel zelf betalen?, merkt De Vries.
“Ook bij de bezoekers die ons bellen of mailen met vragen horen wij dat ze steeds vaker deze afwegingen maken. Zo krijgen we bijvoorbeeld vaak de volgende vraag: Ik ga bijna nooit naar de tandarts, alleen voor controles, kan ik dan niet beter een lagere dekking voor de tandarts kiezen of het gewoon helemaal zelf betalen?” Dit laat ook zien dat consumenten steeds bewuster kijken naar hun aanvullend pakket.
Risicoselectie speelt ook een rol
Behalve dat de uitgebreidste aanvullende verzekeringen duurder zijn geworden, speelt volgens De Vries ook een rol dat zorgverzekeraars steeds vaker risicoselectie toepassen. Bijna alle aanvullende verzekeringen met een dekking voor 36 of meer fysiotherapiebehandelingen hanteren een medische selectie. Ditzelfde geldt voor de tandverzekeringen die 750 euro of meer vergoeden. Dit betekent dat als je redelijkerwijs al grote kosten verwacht voor de tandarts of al duidelijk is dat je veel fysiotherapie nodig hebt, je deze verzekeringen sowieso niet kunt afsluiten als nieuwe verzekerde. Hierdoor worden deze polissen nog minder toegankelijk voor mensen die deze zorg echt nodig hebben.
“We merken dat klanten hierdoor vaker kiezen voor een aanvullende (tand)verzekering met een minder uitgebreide dekking, omdat ze anders toch niet geaccepteerd worden. Ze kiezen er dan voor om toch maar een deel zelf te betalen of minder vaak naar de fysiotherapeut te gaan.”
Zorgverzekeraars zien trend al langer
De drie grote zorgverzekeraars Achmea, CZ en Menzis geven aan al een paar jaar te zien dat consumenten steeds kritischer zijn op hun aanvullende verzekeringen en minder vaak voor de uitgebreidste dekking kiezen. Voor dit jaar vinden de verzekeraars het nog te vroeg om van een trend te spreken. “We merken wel dat consumenten ook nu weer veel bezig zijn met de vraag: is die aanvullende (tand)verzekering echt wel nodig? Of kan ik misschien voor een minder uitgebreide dekking kiezen”, zegt een woordvoerder van CZ.
Scherp kiezen? Doe het slim!
Dat consumenten bewuster met hun zorgverzekering bezig zijn en zich niet uitgebreider verzekeren dan nodig, juicht De Vries toe. Maar hij plaatst wel een kanttekening: “Scherpe keuzes maken voor je verzekering loont natuurlijk alleen als je dit slim doet. Kies je voor een lagere dekking voor je tandartsverzekering, vraag je dan wel af of je het kunt betalen als je ineens toch met grote tandartskosten te maken krijgt. Ditzelfde geldt ook voor de fysiotherapie. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en je kunt van tevoren nooit helemaal voorspellen welke zorg je het komende jaar nodig gaat hebben.”
Voor wie in geval van nood de kosten (deels) zelf kan betalen, loont het zeker om je niet uitgebreider te verzekeren dan noodzakelijk. “Daarnaast kun je natuurlijk het premiebedrag dat je uitspaart door een minder uitgebreide verzekering te nemen op een spaarrekening zetten. Zo heb je toch wat achter de hand als je onverwacht toch zorg nodig hebt”, tipt De Vries.
Tip! Welke zorgverzekering kiezen? Tegenwoordig is het echt niet meer moeilijk om de best passende zorgverzekering te vinden. Maak snel online een vergelijking!