Consument betaalt ook in 2016 ‘slapend’ te veel voor lening
Ondanks dat leenrentes in 2015, na jaren van stilstand, licht zijn gedaald, betalen de meeste consumenten nog steeds te veel. Dit constateert vergelijkingssite Geld.nl. De rentes voor persoonlijke leningen en doorlopende kredieten liggen nu gemiddeld op 7 procent. Dit is 1 procent lager dan begin 2014. “Maar dat staat totaal niet in verhouding tot de spaar- en hypotheekrentes die in deze periode bijna zijn gehalveerd”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.
Bij Rabobank en ING, twee banken met een groot marktaandeel in kredieten, zijn de rentes voor persoonlijke leningen en doorlopende kredieten het hoogst. Voor een persoonlijke lening van 10.000 euro vraagt ING 9,4 procent rente en de Rabobank 8,0 procent. Dit betekent dus dat veel mensen nog steeds veel te veel betalen voor hun lening.
ABN AMRO, de derde grootbank, heeft in 2015 de leenrentes wel flink naar beneden gebracht. Op dit moment betaal je bij deze bank 6 procent rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro.
Gebrek aan concurrentie
Dat de leenrentes zo hoog blijven, komt vooral door een gebrek aan concurrentie op de leenmarkt. “Er zijn nauwelijks nieuwkomers op de markt. Bij hypotheken was dit ook jarenlang het geval, maar nu steeds meer pensioenfondsen, verzekeraars en beleggers investeren in hypotheken, zie je dat banken zich genoodzaakt zien hun rentes ook mee te verlagen. Op de leenmarkt blijven dit soort initiatieven uit”, licht Bulthuis toe.
Consument te loyaal aan grootbank
Daarnaast speelt de loyaliteit van klanten aan hun grootbank een rol bij de hoge leenrentes. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat mensen nauwelijks overstappen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Ook bij een nieuwe lening worden kleinere aanbieders en kredietverstrekkers nauwelijks in overweging genomen. De grootbanken bezitten samen 80 procent van de markt. En zolang deze mensen niet overstappen, is er voor banken weinig aanleiding om hun leenrentes te verlagen.
“Ook als consument heb je dus een rol om leenrentes omlaag te krijgen”, zegt Bulthuis. “Kijk niet direct naar je eigen bank, maar overweeg ook kleinere kredietverstrekkers. De renteverschillen zijn groot, dus er is veel te winnen.”