AT Bank failliet, wat betekent dit voor mijn spaargeld?
Op 22 april is Amsterdam Trade (AT) Bank failliet verklaard. Deze bank bood onder de naam FIBR en voorheen AT Bank in Nederland spaarrekeningen en deposito’s aan. Ruim 23.000 Nederlanders hebben zo’n spaarrekening of deposito. Wat betekent het voor je spaargeld als jij ook één van hen bent?
Depositogarantiestelsel bij faillissement bank
AT Bank is onderdeel van de Russische Alfa Bank, maar valt wel onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft na het faillissement direct dit garantiestelsel geactiveerd. Dit betekent dat elke rekeninghouder zijn of haar spaargeld tot maximaal 100.000 euro terugkrijgt. Die 100.000 euro geldt één keer voor alle spaarrekeningen of deposito’s die je bij AT Bank hebt.
Tip! Wil je meer weten over hoe het depositogarantiestelsel precies werkt en waar je recht op hebt? Lees dan het artikel: Depositogarantiestelsel.
Klanten van AT Bank en FIBR die in Nederland wonen kunnen via een online formulier bij DNB een aanvraag indienen om hun spaargeld terug te krijgen. Je krijgt het geld dan binnen enkele werkdagen na je aanvraag overgemaakt op het opgegeven rekeningnummer.
Goed om te weten: Het depositogarantiestelsel geldt per rekeninghouder. Heb je dus samen met bijvoorbeeld je partner een rekening of deposito bij AT Bank? Dan krijg jullie het spaartegoed tot maximaal 200.000 euro vergoed (ieder 100.000 euro).
Wat als ik meer spaargeld dan 100.000 euro heb?
Is het spaartegoed dat je bij AT Bank of FIBR hebt staan meer dan 100.000 euro per persoon? Dan krijg je het deel boven 100.000 euro niet vergoed uit het depositogarantiestelsel. Helaas is het niet zeker dat je dit geld dan ook terugkrijgt en dit kan heel lang duren. Je kunt voor het meerdere namelijk bij de curator die het faillissement van de bank afhandelt een vordering indienen, maar je staat dan achteraan in de rij, na alle grotere schuldscheiders.
Je hebt er als klant van AT Bank of FIBR helaas niet veel meer aan, maar heb je bij een andere bank op dit moment meer dan 100.000 euro spaargeld per persoon? Dan raden we je aan dit spaargeld te spreiden, zodat je bij elke bank onder de grens van het depositogarantiestelsel blijft. Meer hierover lees je in het artikel: Spaargeld spreiden.