Contact

Autoverzekering ruim 9% duurder dan vorig jaar

Automobilisten betalen opnieuw fors meer voor hun autoverzekering dan anderhalf jaar geleden. In januari 2023 betaalden Nederlanders nog gemiddeld € 85,73 per maand aan premie. Bij een nieuwe peiling in juli dit jaar kwam de gemiddelde premie uit op € 93,73. Zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Door deze stijging betaalt een automobilist nu ruim € 95 per jaar meer voor dezelfde autoverzekering dan in januari vorig jaar”, vertelt Paul Huibers, expert autoverzekering bij Geld.nl. Met een stijging van ruim 9% zet de trend van vorig jaar door. En de verwachting is dat de premies flink blijven stijgen.

Premies stijgen door hoge schadelast

Een belangrijke reden achter de forse stijging van de premies, is dat de schadelast van verzekeraars voor het vierde jaar op rij fors toeneemt. Dit is het bedrag dat autoverzekeraars uitkeren aan klanten met schade. Dit geldt zowel voor de materiaal als loonkosten “Dat de schadelast stijgt, heeft verschillende oorzaken. Zo worden auto-onderdelen steeds geavanceerder en dus duurder om te vervangen. Verder rijden er steeds meer elektrische auto’s rond. Zo’n auto repareren is een stuk prijziger dan een benzineauto,” aldus Huibers.

Verzekering in grote stad twee keer zo duur

Ook regionale verschillen spelen een rol in de stijging van de premies. “Dit jaar zijn de autoverzekeringen in Den Haag gemiddeld het duurst” zegt Huibers. “Een WA verzekering kost hier gemiddeld € 122,69 per maand. In een kleinere stad zoals Assen is deze slechts € 73,43 per maand. Iemand in Den Haag betaalt dus bijna het dubbele per maand. Omdat er in de grote steden meer dure verzekeringen worden afgesloten, stijgt het landelijk premiegemiddelde mee.” Het verschil in premie tussen verzekeraars blijft groot Dat de premies zijn gestegen, betekent volgens Huibers niet dat we ons maar simpelweg moeten neerleggen bij een duurdere autoverzekering. “De verschillen in premie tussen de verzekeraars zijn groot. Niet elke verzekeraar heeft de premie dit jaar even hard laten stijgen. In de vergelijkingen op onze website is te zien dat het verschil tussen de verzekeraar met de laagste en de gemiddelde premie vaak rond de € 25 per maand ligt. Dat komt neer op een verschil van € 300 per jaar. Met even je autoverzekering vergelijken is de kans dus groot dat je een mooi bedrag bespaart.”

Over het onderzoek

Geld.nl onderzoekt ruim zestig verschillende scenario’s met veelvoorkomende typen auto’s om zo de ontwikkeling van de premies tussen januari en nu bij te houden. Hierbij wordt gekeken naar de premies voor bestuurders van verschillende leeftijden, uit verschillende gemeentes en met een ander aantal schadevrije jaren. Deze factoren zijn elke maand hetzelfde. Hierdoor is het mogelijk om de ontwikkeling van de premies van maand tot maand bij te houden.

Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!