Waarop letten bij een seniorenlening afsluiten?
Een senioren lening afsluiten, bijvoorbeeld met een leeftijd boven de 70 of 75 jaar, kan gewoon via Geld.nl. Je kunt in Nederland geld lenen tot 80-jarige leeftijd. Toch is het even opletten bij geld lenen op latere leeftijd. Je kunt met een seniorenlening soms alleen een lager bedrag lenen of met een korte looptijd. In dit artikel vind je handige tips, zodat jij de beste seniorenlening kunt afsluiten.
Tip! Direct een lening afsluiten die mogelijk is boven 65 of 70 jaar? Ga op onze vergelijkingssite leningen vergelijken! Wij tonen je alleen leningen die beschikbaar zijn bij jouw leeftijd. Wel zo handig! De lening van je keuze vraag je vervolgens eenvoudig online af.
1. Geld lenen boven 75 of 80 jaar?
Zoals gezegd is de maximale leeftijd voor geld lenen in Nederland 80 jaar. Vanaf 80 jaar kun je geen lening krijgen bij een kredietverstrekker. Maar vanaf 75 tot 80 jaar dus nog wel. Heb je toch een lening nodig? Dan is een onderhandse lening bij familie of vrienden misschien een oplossing. Maak hierbij wel altijd goede afspraken en leg die vast in een contract. Meer hierover lees je in het artikel Onderhandse lening.
2. Persoonlijke lening voor senioren enige optie
Een seniorenlening is bijna altijd een persoonlijke lening. De maximale leeftijd voor een doorlopend krediet ligt namelijk tussen de 67 en 69 jaar. Bij een doorlopend krediet mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Banken en kredietverstrekkers lopen hierdoor bij ouderen meer risico dat je komt te overlijden terwijl er nog een bedrag openstaat. Daarom kun je boven de 69 jaar nergens meer een doorlopend krediet afsluiten. Een persoonlijke lening kun je wel tot en met 80 jaar afsluiten. Hierop moet je elke maand aflossen, zodat het openstaande leenbedrag steeds lager wordt en de bank dus ook steeds minder risico loopt.
Tip! Kijk naast de rente ook naar de mogelijkheid om zonder kosten extra af te lossen. Bij vrijwel alle leningen die je vergelijkt op Geld.nl is dit het geval, maar niet bij allemaal. Je ziet dit direct terug tijdens het vergelijken.
3. Senioren lening en aflosleeftijd
Naast een maximale leeftijd voor het afsluiten van een seniorenlening, hanteren banken voor oudere mensen ook een aflosleeftijd. Voor die leeftijd moet je de lening helemaal hebben afgelost. De aflosleeftijd voor een seniorenlening ligt meestal tussen de 70 en 84 jaar. Hierdoor moet je het geleende geld soms binnen een korte periode weer terugbetalen. Dit leidt tot hoge maandlasten. Het terug te betalen bedrag wordt namelijk over minder maanden verdeeld.
Goed om te weten! Als je 65 plus bent, passen we in je vergelijking de looptijden die je kunt kiezen aan op je leeftijd. Zo weet je meteen hoelang een lening maximaal mag lopen op jouw leeftijd en wat dat betekent voor je maandbedrag.
4. Senioren lening afsluiten? Controleer hoeveel je kunt lenen
Omdat je het geleende bedrag soms in een kortere periode moet terugbetalen, verstrekken banken oudere mensen meestal lagere leenbedragen. Zo blijft je maandbedrag betaalbaar. Een seniorenlening van 20.000 euro in drie jaar aflossen kost je bijvoorbeeld gemiddeld 600 euro per maand. Een lening voor senioren van 10.000 euro in diezelfde periode aflossen geeft je maandlasten van 300 euro. Een flink verschil dus.
Hoeveel je maximaal kunt lenen met een seniorenkrediet verschilt per kredietverstrekker. Bij sommige aanbieders mag je nog 50.000 euro lenen. Er zijn ook aanbieders waar je maximaal 5.000 euro kunt lenen. Uiteraard kijkt een seniorenlening ook naar je inkomen. Geld lenen met een AOW of pensioen als inkomen is prima mogelijk!
5. Senioren lening met kwijtschelding bij overlijden
Kom je te overlijden voor de lening is afbetaald, dan moeten je nabestaanden de lening terugbetalen aan de kredietverstrekker. Er is geen enkele seniorenlening die je resterende schuld zomaar kwijtscheldt als je overlijdt. Je kunt echter voorkomen dat je nabestaanden met een schuld achterblijven door een overlijdensrisicoverzekering bij je seniorenlening af te sluiten. Als je overlijdt, zorgt deze verzekering ervoor dat je lening wordt afbetaald. Meer hierover lees je in het artikel Overlijdensrisicoverzekering bij lening.