Lening voor warmtepomp
Steeds meer Nederlandse huizenbezitters hebben interesse in het verduurzamen van hun woning. Investeringen zoals zonnepanelen en een warmtepomp zijn populairder dan ooit. Een warmtepomp aanschaffen kost je al snel tussen de 4.000 en 25.000 euro. Heb je niet voldoende spaargeld? Een persoonlijke lening voor een warmtepomp is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Goedkoop geld lenen voor een warmtepomp? Onze slimme tips maken het mogelijk.
Lening voor warmtepomp verstandig?
Een warmtepomp is een flinke investering die zichzelf ruimschoots terugverdient. Met een warmtepomp wek je zelf energie op en verwarm je je woning op een energiezuinige, duurzame manier.
Hierdoor bespaar je op je energiekosten. Ook stijgt de waarde van je woning als je een warmtepomp aanschaft.
Een warmtepomp is een dure aanschaf. Het geld hiervoor heb je misschien niet direct achter de hand. Een lening aanvragen voor een warmtepomp is dan een mogelijkheid. Het is verstandig om geld te lenen voor een warmtepomp, zolang je de lening zo goedkoop mogelijk houdt. In dit artikel lees je waar je op let als je een lening voor een warmtepomp zoekt.
Lening voor warmtepomp: de mogelijkheden
Wil je geld lenen voor een warmtepomp? Dan zijn er twee opties: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten of je hypotheek verhogen.
Voor de aanschaf van een warmtepomp is een persoonlijke lening de beste en voordeligste keuze. Je mag de rente van de lening vaak aftrekken van de belasting. Zo worden huiseigenaren gestimuleerd om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Ook biedt een persoonlijke lening zekerheid: de rente en looptijd van de lening staan vast.
Een doorlopend krediet is minder geschikt als lening voor een warmtepomp. De rente bij deze leenvorm is niet aftrekbaar van de belasting. Daarnaast is de rente bij een doorlopend krediet vaak hoger dan bij een persoonlijke lening.
Ook kun je je hypotheek verhogen om een warmtepomp aan te schaffen. Voor verduurzaming van je huis mag je maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. De rente is vaak laag. Als je je hypotheek verhoogt betaal je echter ook opnieuw notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Hiervoor ben je al snel een paar duizend euro kwijt, waardoor een persoonlijke lening voor een warmtepomp toch goedkoper uitvalt.
Koop je een nieuwe woning en sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan is het wel rendabel om de warmtepomp mee te financieren in je hypotheek. Je betaalt dan een lagere rente, en de advies-, notaris- en taxatiekosten heb je toch al. Je mag 106 procent van de waarde van je nieuwe woning lenen om een warmtepomp te financieren.
Let op! De overheid wil het verduurzamen van woningen stimuleren. Zoek je een lening voor een warmtepomp? In enkele gevallen kom je in aanmerking voor een speciale lening voor energiebesparende maatregelen van de overheid of gemeente. Een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker biedt echter meer vrijheid: je bepaalt zelf de looptijd van je lening. Ook zijn de voorwaarden vaak gunstiger.
Hoeveel geld lenen voor warmtepomp?
De prijzen voor een warmtepomp lopen flink uiteen. Dit ben je gemiddeld kwijt voor een warmtepomp inclusief installatiekosten (bron: Vereniging Eigen Huis):
- Hybride warmtepomp: tussen de 6.000 en 8.100 euro
- All electric lucht-waterwarmtepomp: gemiddeld 13.000 euro
- All electric bodemwarmtepomp: gemiddeld 28.000 euro
Voor een warmtepomp moet je gemiddeld ongeveer tussen de 5.000 en 30.000 euro lenen. Luxe warmtepompen met een hoger rendement zijn vaak stukken prijziger. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de warmtepomp te financieren met eigen geld, en voor het resterende bedrag een lening af te sluiten. Bedenk van tevoren goed welke waterpomp het beste bij je past. Dat maakt het eenvoudiger om een goede warmtepomp lening te vinden.
Bonustip! Hoeveel geld je kunt lenen hangt onder meer af van je inkomen, je uitgaven en eventuele andere lopende leningen en schulden. Je kunt hier je maximale lening berekenen. Dan weet je direct of je genoeg geld kunt lenen om een warmtepomp te financieren.
Lening voor warmtepomp tegen lage rente
Investeren in een warmtepomp levert op termijn flink wat geld op. Het zou dus zonde zijn als je voor een lening voor een warmtepomp te veel geld betaalt. De renteverschillen tussen de diverse kredietaanbieders zijn groot.
De ene lening voor een warmtepomp is de andere niet. Het verschil in rente kan soms wel oplopen tot 5 procent. Kies daarom altijd voor een lage rente lening voor een warmtepomp. Zo bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.
Bonustip! Heb je een keer wat meer geld over? Kies er dan voor om extra af te lossen op je lening. Zo betaal je minder rente over de lening, waardoor je flink gaat besparen. Bij de meeste kredietverstrekkers is extra aflossen op je lening voor een warmtepomp gratis. Bij een enkele maatschappij betaal je extra kosten. Kijk je kredietovereenkomst dus eerst goed na.
Maandlasten lening voor warmtepomp
Ga je geld lenen voor een warmtepomp? Bepaal dan van tevoren hoe lang je erover wilt doen om de lening terug te betalen.
Het lijkt misschien aantrekkelijk om te kiezen voor een lange looptijd: zo heb je lagere maandlasten, omdat het bedrag over meerdere maanden uitgesmeerd wordt. Toch kun je beter voor een kortere looptijd kiezen: hoe sneller je de lening afbetaalt, hoe minder lang je namelijk rente betaalt. Hierdoor is je lening bij een kortere looptijd uiteindelijk goedkoper.
Wil je jouw lening voor een warmtepomp zo voordelig mogelijk houden? Kies dan dus voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt betalen. Naast de aflossingen van de lening moet je namelijk nog wel voldoende geld overhouden voor je vaste lasten.
Leningen voor warmtepomp vergelijken
Geld lenen voor een warmtepomp kost altijd geld. Toch kun je prima een verstandige en voordelige lening voor een warmtepomp afsluiten.
Kies voor een lening met een lage rente die goed bij je past. Op onze onafhankelijke vergelijkingssite kun je snel en eenvoudig geld lenen vergelijken en direct de warmtepomp lening vinden die bij jouw situatie past.