Kosten koper financieren: 3 tips geld lenen voor kosten koper
Tegenwoordig mag je nog maar 100 procent van de verkoopprijs van je huis lenen. De kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten) meefinancieren in je hypotheek kan dus niet meer. Heb je niet genoeg spaargeld of wil je dit simpelweg niet uitgeven aan kosten koper, dan ligt geld lenen om de kosten koper te financieren het meest voor de hand. Je kunt dan een persoonlijke lening naast je hypotheek afsluiten. Maar natuurlijk wil je daar niet te veel voor betalen. Daarom geven we je enkele tips waarmee je flink bespaart op je lenig voor de kosten koper.
Kosten koper financieren met de juiste leenvorm
Er bestaan verschillende soorten leningen. De bekendste zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij geld lenen voor kosten koper is een persoonlijke lening de beste keuze.
Je weet dan precies hoeveel je elke maand aflost en wanneer de lening is afbetaald. Daarnaast mag je met een persoonlijke lening de rente die je betaalt voor (een deel van) de kosten koper aftrekken. Informeer bij je hypotheekadviseur om welke aftrekbare kosten het precies gaat.
Kosten koper lenen met goede looptijd
Bij een persoonlijke lening voor kosten koper spreek je met de bank een looptijd af. Hoe langer de looptijd, hoe lager de rente.
Maar kies niet zomaar voor de langste looptijd bij een lening aanvragen. Je wilt de lening immers wel afbetaald hebben voor je weer gaat verhuizen. Je kunt de looptijd het beste afstemmen op de periode die je zeker nog in de woning wilt wonen.
Verstrekker kiezen kosten koper financieren
Het meest voor de hand liggende lijkt om de lening voor de kosten koper af te sluiten bij de bank waar je ook je hypotheek hebt. Maar dit gemak kan je flink geld kosten.
De rentes voor dit soort leningen zijn bij grote banken een stuk hoger dan bij kleinere, online kredietverstrekkers. Even om je heen kijken kan je aardig wat geld besparen bij overdrachtsbelasting en notariskosten financieren.