Lening voor energiebesparende maatregelen: mogelijkheden 2024
Steeds meer woningeigenaren investeren in het verduurzamen van hun woning. Niet zo gek, want energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu. Ze besparen je ook veel geld op je energiekosten. Aan die maatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepomp en extra isolatie, hangt wel een flink prijskaartje. Heb je dat geld niet direct beschikbaar? Dan is geld lenen voor energiebesparende maatregelen een goed alternatief. Je hebt hiervoor in 2024 verschillende mogelijkheden: een lening voor energiebesparende maatregelen bij een kredietverstrekker, extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij je hypotheek of groene leningen vanuit de overheid, zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening
Geld lenen voor energiebesparing bij kredietverstrekker
Voor je energiebesparende maatregelen lenen bij een bank of kredietverstrekker is vaak het voordeligst. Zeker als je kiest voor een persoonlijke lening.
Dit is de goedkoopste en best passende lening voor het verduurzamen van je woning. Je mag de rente namelijk aftrekken van de belasting, als je de lening gebruikt voor je woning. Daarnaast weet je met een persoonlijke lening vooraf precies waar je aan toe bent .Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.
De andere optie bij een kredietverstrekker is een doorlopend krediet. Dit is een flexibelere leenvorm, omdat je afgelost bedragen steeds opnieuw mag opnemen. Dat is meteen ook een risico, omdat je hierdoor misschien langer en meer leent dan nodig. Daarnaast is de rente voor een doorlopend krediet niet aftrekbaar van de belasting. Daarom is deze leenvorm niet geschikt voor energiebesparende maatregelen aan je woning.
Alternatieven energiebespaarlening bij kredietverstrekker
Veel mensen gaan extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij hun hypotheek. Je mag, als je je woning verduurzaamt maximaal 106 procent van de waarde van je woning lenen met je hypotheek. Normaal is dat maximaal 100 procent.
Je betaalt voor het verhogen van je hypotheek opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Is het verduurzamen van je woning goedkoper dan € 25.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank meestal voordeliger dan je hypotheek verhogen!
Energiebespaarlening
Omdat energiebesparende maatregelen goed zijn voor het milieu, stimuleert de overheid het verduurzamen van je woning. Je kunt bij de overheid geld lenen voor energiebesparende maatregelen met een Energiebespaarlening. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:
- Je leent voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Bekijk hier de lijst.
- Je bent zelf eigenaar van de woning.
Duurzaamheidslening
Daarnaast bieden veel gemeentes een Duurzaamheidslening aan voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kun je opzoeken wat de mogelijkheden zijn bij jouw gemeente.
Een lening bij een kredietverstrekker geeft je vaak meer vrijheid dan een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening. Zo kun je zelf de looptijd van de lening bepalen, wat met de regelingen van de overheid vaak niet kan.
Onvoorziene kosten bij lening voor verduurzamen woning
Het verduurzamen van je woning pakt bijna altijd duurder uit dan verwacht. Houd rekening met ongeveer 5% extra kosten. Door deze marge mee te nemen in het bedrag dat je leent, heb je ook bij een tegenslag nog genoeg geld om de energiebesparende maatregelen te financieren.
Tip! Bereken direct of je het gewenste leenbedrag verantwoord kunt lenen. Met de maximale lening berekenen tool van Geld.nl, weet je direct hoeveel je verantwoord leent in jouw situatie.
Bepaal de looptijd voor je energiebesparende lening
Bij een persoonlijke lening bepaal je zelf je aflosperiode. Dit heet de looptijd. Een lange looptijd kiezen lijkt goedkoper, omdat je een laag bedrag per maand afbetaalt.
Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling namelijk gespreid over meer termijnen. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom voor je duurzame financiering een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.
Gratis extra aflossen op lening energiebesparende maatregelen mogelijk?
Als je tijdens de looptijd van je lening een financiële meevaller hebt, wil je misschien extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers mag dit gelukkig gewoon gratis.
Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag . Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.
Vergelijk kredietverstrekkers bij geld lenen energiebesparende maatregelen
Veel mensen die een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen gaan direct naar hun ‘huisbank’, waar ze ook een betaalrekening hebben. Zij betalen veel te veel rente.
Bij een online kredietverstrekker ben je vaak goedkoper uit. Het verschil bedraagt tot wel 5 procent aan rente. Op Geld.nl vergelijken we voor jou het grootste aanbod kredietverstrekkers. Zo weet je zeker dat de goedkoopste en beste lening voor jouw energiebesparing ertussen staat.
Kies de laagste rente bij je lening voor energiebesparende maatregelen
Als je op Geld.nl een vergelijking maakt voor je energie besparen lening, tonen we je overzichtelijk alle leningen die passen bij je wensen en situatie. Maar hoe kies je hieruit nou de beste lening voor jou?
Dat is eigenlijk heel simpel. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste keuze. De voorwaarden van de lening verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.
Goed om te weten! Wij tonen de lening met de laagste rente altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste deal voor jouw lening!
Bonustip! Na het aanbrengen van de energiebesparende maatregelen is je woning meer waard geworden. Pas daarom je woonverzekering aan, zodat je nog steeds goed verzekerd bent.